James Carter weet alles en kan alles op de saxofoon

CD JAZZ James Carter:Present Tense

CD JAZZ

James Carter:Present Tense *****

Al vroeg werd duidelijk: de in Detroit geboren James Carter bespeelt zo goed als de hele saxofoonfamilie in alle stijlen zonder dat hij ook maar iemand na te apen. Hij verzamelt oude exemplaren, restaureert ze, doorgrondt ze en kent ieder geheim.

Maar ook wat stijlen betreft is Carter, die zijn carrière in de band van Wynton Marsalis begon en vervolgens met onder andere Lester Bowie en Betty Carter werkte, niet voor één gat te vangen. De avant-gardejazz die deze fenomenale solist tot in de kleinste details beheerst, gaat hand in hand met zijn beheersing van alle klassieke, traditionele en moderne stromingen. Hij weet alles, hij kán alles, en zet daarmee alles op zijn kop.

Op zijn vorig jaar in New York opgenomen Present Tense laat hij horen waarom hij een van de grootste tenoren van de post-Coltrane generatie is: vurige, massieve betogen, brutale statements en goed gevulde solo’s vol fantasie en blije ingewikkeldheid.

Samen met zijn band (trompet, gitaar, bass, drums, percussie) gaat het van hardbop, naar een ode aan freejazzer Eric Dolphy met schreeuwende en raspende uithalen, opgewonden latinjazz tot een intense ballade.

Dit is zijn meest gevarieerde en daarmee sterkste album tot nu toe.

    • Amanda Kuyper