Internet Weblog van de dag

Kremlin investeerde in snelweg. Europa, Nederland, Houten, 25-03-2008. Sneeuwbuien op de snelweg en op fietspaden rondom Utrecht. Filevorming op de A2 door de sneeuw en gladheid. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Op naar Sint Petersburg . Op zijn weblog Moskou gaat NRC-correspondent Michel Krielaars op pad: „Afgelopen maandag ben ik met de auto naar Sint Petersburg gereden. Twintig jaar geleden heb ik die tocht voor het laatst gemaakt, maar dan in omgekeerde richting, van Leningrad naar Moskou. Het was in maart en het sneeuwde. De rivieren waren bevroren. De dorpen lagen erbij als in een sprookje. En er was bijna geen autoverkeer, want Rusland was arm en het communistische economische systeem lag op zijn gat.

De weg was toen bijna overal twee banen breed en zat vol kuilen, achthonderd kilometer lang. Mijn tussenstop in Novgorod herinner ik me nog heel goed. Uit een kerkgebouw, dat in naam van Lenin was omgedoopt tot conservatorium, klonk vioolspel, een partita van J.S. Bach. En de Volgov ben ik via grote ijsschotsen overgesprongen. U begrijpt dat ik benieuwd was hoe de weg er nu bij lag. Tenslotte zijn er door het Kremlin de afgelopen jaren vele miljoenen euro’s in wegenbouw geïnvesteerd en is de M10/E22 de belangrijkste verkeersader van Rusland. Dagelijks brengen tienduizenden en tienduizenden vrachtwagens geïmporteerde goederen vanuit het buitenland. Want zoals u weet produceert Rusland behalve veel olie en gas amper iets en wordt er in Moskou volop geconsumeerd.’

Lees hoe dit afloopt op nrc.nl/moskou