In een soesje kan meer dan alleen slagroom

In Rotterdam kun je sinds vorige maand terecht voor allerlei bijzondere soesjes.

Bosvruchtensoes? „Daar zouden ze een hele taart van moeten maken.”

Veel mensen verstaan het verkeerd: sushihuis? Nee, soesjeshuis. Maar wie weet raken de van oorsprong Franse gevulde deegbolletjes nog weleens net zo in de mode.

De soesjes van Suze’s Soesjeshuis, dat vorige maand openging in Rotterdam, zijn in ieder geval even kleurig, talrijk en van hetzelfde volume als de Japanse blokjes vis: je doet er drie of vier happen over. Vast minder gezond, maar wel oceaanvriendelijk en verkrijgbaar in ruim twintig smaken, van slagroom en muntthee tot saté.

Volgens bakker Wilco den Otter kun je tegenwoordig niet meer aankomen met een gewone banketzaak, met één persoon achter de toonbank en één in de keuken. „Wij willen klanten ontvangen als gasten.” Die kunnen hun soesjes opeten met een kopje koffie of thee erbij, op de knaloranje bankjes en tafeltjes voorin de zaak.

Het soesjeshuis, naar eigen zeggen het eerste ter wereld, bevindt zich op een recentelijk opgefleurd stukje Bergselaan, naast bloembinderij/theetuin Geschikt en kadozaak/atelier Alles in Wonderland. Quintis Ristie, de goed gevulde medepresentator van het tv-programma Raymann is laat opende de winkel half april, zijn echtgenote staat in de bediening. Suze, een stoer stripfiguurmeisje met pet siert de muur, die verder is beschilderd alsof Suze haar slagroomspuit erop heeft losgelaten.

In de keuken worden de soesjes volgespoten en gedipt in een van de zes kleuren Belgische chocolade. De deegbolletjes komen iedere ochtend uit een oven verderop in Dunya’s Taartenatelier, dat Den Otter elf jaar geleden begon. Je kunt daar taarten bestellen in iedere gewenste vorm, zo ver als de fantasie van de klant of de taartenmaker reikt. „Maar wie een taart voor twaalf personen bestelt, kiest bij de vulling meestal voor veilig: slagroom. Ik wilde juist experimenteren met de vulling. Zo ontstond het idee voor het soesjeshuis”, vertelt Den Otter.

Net als ‘grote zus’ Dunya moet Suze het grotendeels hebben van bestellingen vooraf, voor feestjes of traktaties op kantoor. Wie zomaar binnen loopt, kan kiezen uit een tiental zoete en light-soesjes die klaar staan.

Uit de beschikbare smaken kies ik kaneel-wittechocolade en de oranje mandarijnsoes. Ze smaken vers en speciaal, vooral de chocolade: die komt duidelijk uit België. „Erg lekker”, vindt ook een omaatje uit de buurt, inmiddels vaste klant, die haar oranjesoesje zit op te eten.

De nieuwsgierigmakende light-smaken zijn al op en de hartige soesjes worden alleen op aanvraag gemaakt. Daarom doe ik wat veel van Suze’s klanten doen: een doos laten bezorgen met alle smaken ter ere van een verjaardag van een collega.

Uit de collectieve proeverij die op de redactie volgt, blijken de light-soesjes muntthee, citroen-light en framboos-light, die gevuld zijn met een soort kwark in plaats van slagroom, een groot succes. „Smaakt echt naar muntthee, niet heel sterk, lekker vers, heerlijk!” Ook de zoete soesjes gaan hard, al vinden sommige redacteuren ze „geen soesje maar een soes”, „niet erg vers” (banaan), „smaakt naar tompouce” (vanille), „had slagroom verwacht, maar er zit chocolade in” (chocolade). Bij de champagnesoes „missen de bubbels erg”, maar van de bosvruchtensoes daarentegen „zouden ze een hele taart moeten maken”.

Ondertussen blijven de soesjes met saté, zalm, kipmangochutney, bruschetta, ui, kaas vrijwel onaangeroerd. Wie het aandurft, is teleurgesteld: „zout” (kaas), „liever meer kip en minder mango” (kipmangochutney), „paprikapoederachtig” (ui). „Soesjes horen niet hartig te zijn, besef ik nu”, zegt een redacteur. De hartige soesjes zouden een luchtig alternatief kunnen zijn voor bitterballen, is de heersende mening, maar dan moet er echt een serveertip bij: zalmsoesjes bestellen bij de borrel, niet opeten bij de thee of koffie!

Conclusie die voor alle soesjes geldt: als je aan de ene kant bijt komt de vulling er aan de andere kant uit. Dat plakt. Of is dat is nou juist de ultieme soesjeservaring?

Prijs per soesje: zoet 1,25 euro, light 1,35 euro, hartig 1,50 euro. Bestellen: 010-2653988 en binnenkort ook via soesjeshuis.nl. Bergselaan 287a, Rotterdam.

    • Thalia Verkade