Hulp aan Sichuan

China blijft verbazen. Na de aardbeving is iedereen geweldig betrokken bij het leed van zoveel getroffen landgenoten. Dat was pakweg tien jaar geleden wel anders, toen Chinezen hulp aan medeburgers toch vooral zagen als een taak van de overheid. De media hebben inzamelingsacties op touw gezet voor de slachtoffers. Overal in de stad worden benefietevenementen

0013729e477109a07af741.jpg

China blijft verbazen. Na de aardbeving is iedereen geweldig betrokken bij het leed van zoveel getroffen landgenoten. Dat was pakweg tien jaar geleden wel anders, toen Chinezen hulp aan medeburgers toch vooral zagen als een taak van de overheid.

De media hebben inzamelingsacties op touw gezet voor de slachtoffers. Overal in de stad worden benefietevenementen georganiseerd en scholen organiseren sportfestijnen om geld op te halen.Zo heeft de school van mijn zoontje vanochtend in het kader van een Olympische sportdag geld bij elkaar gerend voor de kinderen uit Sichuan.

De staatstelevisie doet dagelijks uitgebreid verslag van de hulpacties in het noodgebied.

Zo zagen we zelfs Amerikaanse legervliegtuigen met hulpgoederen landen op het vliegveld van Chengdu.

Er is ook een ongecontroleerde stroom van vrijwilligers op gang gekomen. Mensen die op goed geluk naar het rampgebied reizen om te gaan helpen.

Ook Nederlanders tonen hun betrokkenheid. Koningin Beatrix stuurde een warme brief aan president Hu Jintao en premier Balkenende bracht zijn condoleances over aan premier Wen Jiabao.

De Nederlandse ambassadeur Rudolf Bekink en vervangend ambassadeur Gerard Steeghs tekenden het register bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking.

Het bleef niet bij gebaren; de regering schonk 500.000 euro aan het Internationale Rode Kruis en de Nederlandse ambassade doneerde 25.000 euro voor de rampgebieden.  Ook het Nederlandse bedrijfsleven gaf geld en goederen. Philips doneerde geld en medische apparatuur ter waarde van 500.000 euro en ook Unilver, DSM, Rabobank en ING tastten in de beurs.

Ook de Nederlandse kunst toont zijn betrokkenheid. Zaterdagavond was er een benefietoptreden van het Nederlands Danstheater in het People Liberation Army Theater in Peking.
Ambassadeur Bekink zal aankomende woensdag een bezoek aan Chengdu brengen. Hij ontmoet daar onder meer de Nederlandse gemeenschap en Nederlandse hulpverleners in het getroffen gebied.

Op diezelfde dag zal ook de eerste KLM-vlucht met tenten van het Nederlandse Rode Kruis in Chengdu landen.

    • Bettine Vriesekoop