‘Homo’s in Turkije gediscrimineerd’

De Europese Unie moet druk uitoefenen op Ankara om de rechten van seksuele minderheden in Turkije te verbeteren. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een rapport dat gisteren werd gepubliceerd. Volgens de organisatie is het nog steeds droevig gesteld met de positie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen, travestieten en transseksuelen in Turkije.

Het rapport geeft voorbeelden van discriminatie en geweld tegen seksuele minderheden en hun organisaties. Zo deed de politie in Istanbul vorige maand een inval bij Lambda, een organisatie die de belangen van seksuele minderheden behartigt. Volgens de politie zou Lambda „prostitutie faciliteren”. Datzelfde Lambda moet zich binnenkort in de rechtbank verdedigen tegen een aanklacht van de gouverneur van Istanbul dat de organisatie tegen de „wet en de moraliteit” is. Travestieten (van wie velen in de prostitutie zitten omdat ze nergens anders werk kunnen vinden) worden nog vaak door de politie opgepakt, mishandeld en verkracht.

Enige jaren geleden nog leek er hoop te gloren voor seksuele minderheden in Turkije. Bij veel Turken, en ook bij de regering, bestond de wens om – op weg naar het EU-lidmaatschap – het bestel op de schop te nemen: Turkije moest moderner en liberaler worden, zo was de gedachte. Inmiddels lijkt de Europese Unie verder weg dan ooit. Daarnaast is Turkije in een diepe politieke crisis beland: zo wil een streng-seculiere openbare aanklager de AK-partij van premier Erdogan verbieden. Deze crisis is zo diep dat zij de aandacht van regering, media en de publieke opinie geheel opeist: rechten voor seksuele minderheden zijn van de agenda verdwenen. Seculiere homo’s wijzen daarnaast met de vinger naar de AK-partij om het gebrek aan vooruitgang in hun positie te verklaren. De AK-partij, zo zeggen zij, heeft een religieus karakter en ziet homo’s daarom als ‘zondig’.