Hoge prijs olie en staal vaagt winst Ford weg

Een oude T-Ford nam afgelopen zondag deel aan de traditionele Royal Mile-race in het Schotse Edinburgh. Foto Reuters A Model T Ford is driven along the Royal Mile during a centenary rally in Edinburgh, Scotland on May 19, 2008. REUTERS/David Moir (BRITAIN) oldtimer REUTERS

Autofabrikant Ford verwacht dit jaar en volgend jaar geen winst te boeken. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf gisteren gemeld. Met de winstwaarschuwing komt Ford terug op de eerdere verwachting in 2009 uit de rode cijfers te komen.

Volgens analisten werd Ford de laatste maanden hard geraakt door de zwakkere Amerikaanse economie, recordprijzen voor brandstoffen en staal en een teruglopende vraag naar trucks en SUV’s. Het herstel gaat wat langer duren dan verwacht, stelde Ford-topman Alan Mulally.

De winstwaarschuwing is een tegenslag in de strijd van Ford om weer een winstgevend bedrijf te worden. Al zeven jaar is de automaker bezig met een herstructureringsplan. De afgelopen twee jaar verloor de op één na grootste autofabrikant van de VS nog 15 miljard dollar (9,5 miljard euro).

In het eerste kwartaal van dit jaar, nadat eerder de merken Aston Martin, Jaguar en Land Rover waren verkocht, leek het beter te gaan met de autofabrikant. Het bedrijf boekte in deze periode een winst van 100 miljoen dollar.

„Maar nu spelen slechte marktomstandigheden Ford parten”, zegt Pete Hastings, analist bij zakenbank Morgan Keegan. „Het bedrijf kan nu te weinig kosten besparen”, zegt Hastings.

Dit is geen verrassing gezien de marktomstandigheden, stelt Mark Oline, directeur van kredietbeoordelaar Fitch Ratings. Eerder deze maand kwamen de grote Japanse concurrenten Toyota en Nissan ook al met winstwaarschuwingen.

De komende maanden gaat Ford minder auto’s produceren. In het derde kwartaal van dit jaar zullen 15 tot 20 procent minder auto’s geproduceerd worden dan in dezelfde periode vorig jaar.

De fabrikant zal vooral minder trucks en SUV’s produceren. Ford verwacht dit jaar in Noord-Amerika 10 procent minder auto’s te verkopen dan vorig jaar.

Analisten vragen zich af wat de volgende stap van Ford zal zijn als de winst niet snel bijtrekt. De verkoop van bedrijfsonderdelen, waaronder Volvo, behoren, volgens analisten, tot de mogelijkheden.

Op Wall Street verloor het aandeel Ford gisteren 8,2 procent om te sluiten op 7,16 dollar. (Reuters)