Groter risico bij halalbank

Mensen die een zogenaamde halalhypotheek willen afsluiten, hebben niet dezelfde consumentenbescherming als conventionele hypotheekhouders. Hierdoor lopen zij risico dat zij een verkeerde hypotheek afsluiten. Dat is de conclusie van een verkennende analyse naar islamitisch bankieren, die De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gisteren publiceerden.

Verstrekkers van conventionele hypotheken moeten volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft) voldoen aan specifieke gedragsregels, de zogenoemde zorgplicht. Hieronder valt onder meer het verstrekken van relevante productinformatie, op basis waarvan een consument een hypotheek goed kan beoordelen. Islamitische hypotheekverstrekkers hoeven niet aan deze zorgplicht te voldoen, omdat zij buiten de reikwijdte van de Wft (en dus het toezicht van de AFM) vallen.

Islamitische financiële instellingen kunnen vaak niet als ‘bank’ gekenmerkt worden, doordat de meest voorkomende islamitische financiële diensten niet als kredietuitzetting, een van de criteria van een bank, kunnen worden geïnterpreteerd.

Islamitisch bankieren is gebaseerd op de sharia, de islamitische wetgeving. Volgens de sharia mogen moslims rente verstrekken noch ontvangen, omdat geld verdienen alleen toegestaan is met koopwaar. Ook is gokken, en hiermee de handel in financiële risico’s, in de islam verboden. De sharia verbiedt tevens het beleggen in alcoholische dranken, varkensvlees en amusement.

Islamitisch bankieren is, met een jaarlijkse mondiale toename van 15 procent, een hard groeiende nichemarkt. In Nederland zijn er momenteel nog geen ‘volwaardige’ banken die islamitische hypotheken of leningen verstrekken.