Fortis sluit na integratie ABN één op de drie bankfilialen

Fortis gaat eenderde van zijn Nederlandse bankkantoren sluiten. Tegen eind 2010 zullen er 58 filialen dichtgaan en worden er 149 samengevoegd, zo maakte Camille Fohl, hoofd consumentenbankieren bij Fortis, gisteren bekend.

De Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar, die vorig jaar de activiteiten van ABN Amro in Nederland overnam voor 24 miljard euro, wil op die manier de kosten drukken zonder landelijke dekking op te geven. Fortis bevestigde dat de overname een jaarlijkse synergiewinst zal opleveren van 1,3 miljard euro tegen eind 2010. De daaraan gerelateerde integratiekosten komen uit op 1,54 miljard euro. Deze besparingen waren al in september 2007 aangekondigd.

Het concern liet ook weten na 2011 nog meer synergiewinst te verwachten. Volgens Fortis-topman Jean-Paul Votron ligt de integratie van de ABN Amro-onderdelen goed op schema.

In totaal zullen in Nederland door de fusie ongeveer 7.500 banen verdwijnen, maar het is niet bekend hoeveel daarvan bij bankkantoren vallen. Op last van de Europese Commissie moet Fortis ook onderdelen van de zakelijke divisie van ABN Amro verkopen. Daarvoor zijn nu concrete biedingen ontvangen, meldde het management. De Commissie vond dat de fusie van de eerste en vierde grootste bank in Nederland tot minder concurrentie zou leiden voor zakelijke klanten met een omzet tussen de 2,5 en 250 miljoen euro.

Fortis verwacht dat de verkoop van die onderdelen – goed voor 10 procent van de zakenbanktak in Nederland – eind dit jaar afgerond zal zijn. Het gaat om Hollandsche Bank Unie, twee afdelingen voor bedrijfsklanten, 13 advieskantoren en debiteurenbeheerder IFN.

Uit een belangenmelding blijkt ook dat de Zwitserse bank UBS de op één na grootste aandeelhouder van Fortis is geworden. UBS verwierf 3,24 procent van de aandelen van Fortis. De Chinese verzekeraar Ping An heeft 4,99 procent.

Lees de reconstructie van de overname op nrc.nl/abn