Drie doden in Afghanistan bij protest tegen ontering Koran

Bij een betoging tegen een Amerikaanse soldaat die in Irak een Koran beschoot zijn gisteren in Afghanistan een Litouwse NAVO-soldaat en zeker twee Afghanen omgekomen.

Het incident had plaats rond de NAVO-basis bij Chaghcharan, de hoofdstad van de westelijke provincie Ghor. Een menigte Afghanen uitte daar zijn woede over de schending van de Koran in Irak. Sommige betogers gooiden met stenen naar de NAVO-soldaten en probeerden de basis te bestormen. Ook staken ze een benzinestation tegenover de basis in brand, waarna vanuit de menigte het vuur zou zijn geopend.

Volgens een NAVO-woordvoerder schoten Afghaanse politieagenten daarop twee protesterende burgers dood. De NAVO-soldaten zouden alleen in de lucht hebben geschoten in een poging de betogers uiteen te jagen.

De Litouwer kwam om het leven door geweervuur. Volgens de NAVO zijn er geen aanwijzingen dat hij werd gedood door eigen vuur. Ze sloot gisteren niet uit dat zich tussen de betogers Talibaan-strijders bevonden. Het protest was georganiseerd door studenten van een religieuze school.

Ze maakten zich boos over een Amerikaanse soldaat in Irak die deze maand geschorst en teruggestuurd werd nadat hij betrapt was met een met kogels doorboorde Koran. Hij had het heilige boek van de moslims gebruikt als doelwit op de schietbaan.

De Amerikaanse president Bush bood de Iraakse premier Maliki deze week zijn excuses aan voor het wangedrag, waarvan hij beloofde dat het juridisch vervolgd zal worden. In Irak zijn geen protesten geweest. (Reuters)