Derde titel op rij voor Celtic

Dankzij een doelpunt van Jan Vennegoor of Hesselink is Celtic gisteravond voor de derde opeenvolgende keer voetbalkampioen van Schotland geworden. Op de laatste speeldag van de competitie won de club uit Glasgow met 1-0 bij Dundee United, terwijl rivaal Rangers met 2-0 onderuit ging bij Aberdeen.

Celtic en Rangers waren aan de laatste speelronde begonnen met elk 86 punten. Rangers, vorige week ook al verliezend finalist in de finale van het UEFA-Cuptoernooi, moest bij een zege van Celtic ook winnen en vijf doelpunten meer maken om nog kampioen te worden. Door de nederlaag bij Aberdeen was de kleine zege bij Dundee voldoende voor Celtic voor de 42ste landstitel.

Gordon Strachan is de derde Celtic-manager die erin slaagt drie Schotse titels op rij te winnen. Hij is de eerste sinds de legendarische coach Jock Stein, die in de jaren zestig en zeventig een recordreeks van negen titels op rij neerzette. Dat record werd in de jaren tachtig door Rangers geëvenaard.

Begin april telde Celtic nog zeven punten achterstand op Rangers, met bovendien een wedstrijd meer gespeeld. Dankzij twee overwinningen tegen Rangers werd de inhaalrace ingezet. De titel werd opgedragen aan de vorige week overleden oud-speler en oud-coach Tommy Burns.

Vennegoor of Hesselink maakte gisteren zijn twintigste doelpunt van het seizoen, zijn vijftiende in de competitie. Hij kopte raak in de 72ste minuut uit een hoekschop van Paul Hartley. Vennegoor was speciaal voor de titelstrijd in Schotland gebleven en meldt zich nu zo snel mogelijk in Noordwijk bij het Nederlands elftal voor de voorbereiding op het EK.

Rangers maakt morgen nog kans op een trofee. Het speelt de finale van de Schotse bekercompetitie tegen Queen of the South, een team uit de eerste Schotse divisie.