Coney Island, 4 juli 2006

Foto Rosignano-Threewimen/Massimo Vitali Rosignano-Threewimen

Het was druk op Coney Island toen de Italiaanse fotograaf Massimo Vitali (1944) twee jaar geleden deze foto maakte. Anderhalf miljoen mensen hadden 4 juli, onafhankelijkheidsdag, aangegrepen om de beroemde kust van New York op te zoeken. Coney Island Sea is dit weekeinde te zien op het gratis Foam fusion-festival in het Foam Fotografiemuseum Amsterdam.

„Het was de hele dag van dat vreemde weer”, vertelt Vitali telefonisch vanuit het Italiaanse Lucca bij Pisa, ongeveer twintig kilometer van de kust. „Bloedheet, maar mistig met voortdurend wolken die vanuit zee kwamen aandrijven.”

En dan was er dat akkefietje met de New Yorkse politie.

„Een maand waren we bezig geweest om alle benodigde vergunningen te krijgen om foto’s op het strand te maken. Tot een uur of half één heb ik ook een aantal hele aardige foto’s kunnen maken, al zeg ik het zelf. Maar toen kwamen er opeens agenten die zeiden dat we moesten stoppen. Ik was vreselijk boos, raakte bijna slaags met een agent. Gelukkig kalmeerde ik op tijd.”

Deze foto, Coney Island Sea, is een uur later gemaakt vanaf de pier. Vitali: „Op precies dezelfde plek waar Weegee, een Amerikaanse fotograaf, een van de beroemdste foto’s van Coney Island heeft geschoten, zo ontdekte ik pas later.”

Vitali heeft nu drieduizend foto’s gemaakt van mensen die zich ontspannen, vertelt hij. „In skigebieden, zwembaden, parken, discotheken.” Voor de serie Beaches heeft hij sinds 1994 stranden gefotografeerd in de VS, Brazilië, Frankrijk, Spanje, België en Nederland (Bloemendaal). „Op het strand zijn mensen goed te observeren. Ze zijn er transparanter of kwetsbaarder dan in het gewone leven. ‘Naakter’ zou je kunnen zeggen.”

De laatste jaren is het steeds lastiger om toestemming te krijgen voor fotografie, zegt Vitali, ook in de openbare ruimte. „In New York is de openbare ruimte van de burgemeester. En ze wilden een garantie dat mijn statief niemand zou kunnen bezeren, als het zou omvallen. Ik heb meegemaakt dat ik 500 dollar moest betalen om op het strand te mogen fotograferen. Als je zeker weet dat het werk wat oplevert, alla, maar dat weet je vooraf nooit.”

Het fotoweekeinde Foam fusion in Amsterdam bestaat uit diverse activiteiten, zoals films en documentaires, presentaties en projecties, discussies en debatten, tweegesprekken, workshops, portfoliobesprekingen en een fotoboekenmarkt.

Foam_fusion in het Foam_Fotografiemuseum Amsterdam, zaterdag en zondag van 11.00-20.00 uur. Info www.foam.nl

Zoom in op een strandfoto op de website van Massimo Vitali:www.massimovitali.com