Bonus leidt tot schulden

Het ontvangen van vakantiegeld in mei leidt bij Nederlanders tot meer schulden. Waar voorheen de extra inkomsten werden gebruikt om schulden af te betalen, geven Nederlanders nu juist meer geld uit. Dat blijkt uit eigen onderzoek dat het Nationaal Incassobureau (NIB) deed.

Het bureau onderzocht de extra afbetalingen die Nederlanders na het ontvangen van de vakantietoelage bij het bureau deden: „De piek van betalingen in mei is verdwenen”, aldus Maarten van der Donk van het NIB. Zijn bureau speelt al jaren in op de extra inkomsten door een brief te sturen waarin degenen met schulden worden gewezen op het feit dat ze hun betalingsachterstanden met het vakantiegeld kunnen inlopen. Met steeds minder effect, bleek uit het onderzoek.

Het bureau is niet de enige die Nederlanders wil verleiden hun vakantiegeld aan andere zaken uit te geven: bedrijven spelen in op de extra inkomsten door in mei meer aanbiedingen op afbetaling te doen. „Nu de helft betalen, over een jaar de rest”, somt Van der Donk op. „Mensen worden nu naar de winkels gelokt. Zo ontstaan juist meer schulden.”