Bondscoach en leermeester bellen niet meer

De relatie tussen Marco van Basten en Johan Cruijff is bekoeld. De twee telefoneren niet meer. De bondscoach: „De wond moet helen. Maar het komt allemaal goed tussen ons.”

Twee jaar geleden deed Marco van Basten nog tevergeefs een beroep op Johan Cruijff. De onervaren bondscoach had tijdens het WK in Duitsland graag zijn oude leermeester aan zijn zijde gehad. Van Basten legde eerder dit jaar in deze krant uit wat zijn beweegredenen waren geweest de voormalige nummer veertien om hulp te vragen. „We hadden zo nu en dan contact. Nadat we ons hadden gekwalificeerd wilde ik hem graag bij Oranje betrekken. In het belang van het Nederlands elftal. Johan is gewoon een heel wijs mens. Volgens mij had hij een goede bijdrage kunnen leveren. Maar voor hem hoefde dat niet. Dat vond hij niet zinvol. ‘Het gaat toch goed zo? Als er iets is kun je me altijd bellen’, stelde hij.”

Bellen is er nu even niet meer bij tussen Van Basten en Cruijff. In de aanloop naar het EK is de relatie tussen de twee oud-Ajacieden bekoeld geraakt. Nadat het tweetal begin maart van dit jaar met elkaar in conflict kwam over de te volgen koers bij de Amsterdamse voetbalclub Ajax, is het contact verstomd. Van Basten en Cruijff lieten destijds weten dat er alleen een zakelijk verschil van mening was, maar de bondscoach liet gisteren blijken dat het meningsverschil ook doorwerkte op het persoonlijke vlak. Van Basten sprak Cruijff nog één keer telefonisch. „Dit heeft gewoon tijd nodig”, stelde de bondscoach in Noordwijk. „De wond moet helen. Maar ik ben er sterk van overtuigd dat het allemaal goed tussen ons komt.”

Van Basten gaf daarmee aan dat hij als coach van het Nederlands elftal zich niet meer laat leiden door zijn voormalige adviseur. De kans dat Cruijff tijdens het EK acte de présence zal geven bij een training van Oranje – zoals hij deed op het WK voor het groepsduel met Ivoorkust in Stuttgart – lijkt uitgesloten. Van Basten stapte op aandringen van een zevental internationals, de zogenoemde Big 7, eind vorig jaar al af van het door Cruijff gepredikte 4-3-3-systeem. De oud-aanvaller van Ajax en AC Milan zal op het EK waarschijnlijk vasthouden aan een 4-2-3-1-formatie. Na de komende drie oefenwedstrijden tegen Oekraïne (morgen), Denemarken (29 mei) en Wales (1 juni) zal hij het ideale elftal in zijn hoofd hebben. „Met welke verwachting we naar het EK gaan? Dat is duidelijk”, antwoordde de bondscoach op een vraag van een verslaggever van Kidsweek. „Dat we Europees kampioen worden.”

Van Basten koesterde al vrijwel direct na het teleurstellend verlopen WK in Duistland hoge verwachtingen van het EK. „We zijn met een nieuwe talentvolle selectie gestart en hebben het vizier op het EK van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk gericht. We hebben ons vrij eenvoudig voor het WK gekwalificeerd en dan wil je op de eindronde zover mogelijk komen. Het is geen schande dat dit niet is gelukt. Deze groep wordt alleen maar sterker. En ons streven blijft hetzelfde. We willen dominant en aanvallend voetballen. Hopelijk lukt dat straks wel”, sprak Van Basten slechts een paar dagen nadat Nederland in de achtste finales was uitgeschakeld door Portugal.

Van Basten reageerde uiterlijk onbewogen toen hij gisteren op zijn eerder gedane uitlatingen werd gewezen. „Het huidige Oranje is meer in balans dan in het begin. Daarom mogen de verwachtingen wat worden bijgesteld.”

Het Nederlands elftal zal morgen in Rotterdam tegen Oekraïne niet kunnen beschikken over de nog niet fitte Mario Melchiot en Robin van Persie. Verder zijn Arjen Robben, Ruud van Nistelrooy en Jan Vennegoor of Hesselink waarschijnlijk niet van de partij. Wesley Sneijder en doelman Edwin van der Sar melden zich maandag pas bij Oranje. Een groot deel van de selectie zag voor de televisie in Noordwijk hoe de aanvoerder van Oranje woensdag uitgroeide tot de held van de Champions League-finale. „Laten we hopen dat Van der Sar het succes meeneemt naar Oranje”, zei Van Basten lachend.

In de aanloop naar het EK zal de bondscoach nog afscheid moeten nemen van drie profs. Op 28 mei moeten de lijsten met 23 namen worden ingeleverd bij de UEFA. Vorige week bedankte Clarence Seedorf al uit eigen beweging voor het Nederlands elftal van Van Basten. Vreemd genoeg bracht de bondscoach het afzeggen van de voetballer van AC Milan niet ter sprake bij zijn selectie. „Nee, ik heb daar ook niemand over gehoord”, stelde hij droogjes.

Van Basten liet doorschemeren dat hij een doelman (Henk Timmer of Sander Boschker), een verdediger (Khalid Boulahrouz, Mario Melchiot of André Ooijer) en een middenvelder (Denny Landzaat, Nigel de Jong of Ibrahim Afellay) laat afvallen. Van Basten zei het liefst snel zijn keuzes bekend te maken. Op advies van zijn leermeester Cruijff hoeft de baas van Oranje daarbij nu niet rekenen.