boekberichten

Driek Van Wissen staat in verzameld werk van Waskowsky

Jean Pierre Rawie en Driek van Wissen hebben midden jaren tachtig een gedicht van Van Wissen laten opnemen in de bundel Verzamelde gedichten van Riekus Waskowsky (1932- 1977). Dit valt te lezen in Arcadia der poëten, het boek dat Herman Sandman schreef over het literaire leven in de stad Groningen tussen 1945 en 2005 en dat vorige week donderdag bij uitgeverij Passage verscheen. Rawie en Van Wissen leverden het vier regels tellende gedicht in toen uitgever Bert Bakker in 1985 namens samensteller Rien Vroegindeweij aan het tweetal vroeg of het nog werk van Waskowsky uit zijn Groninger periode kende. Rawie vertelt in Arcadia der poëten dat toen werd besloten om een in C. Buddingh’-achtige stijl geschreven gedicht van Van Wissen in te zenden. ‘Als je de bronvermelding achter in de Verzamelde gedichten leest, kun je al nattigheid voelen. Er wordt verwezen naar nummer 17 uit de eerste jaargang van De nieuwe clercke en die is nooit verschenen’, aldus Rawie. (SK)

‘Beslissende plaat’ van schrijvers in Wahwah

In het tiende nummer van het literair poptijdschrift Wahwah heeft Joost Zwagerman 134 bijdragen van schrijvers, dichters en een enkele muzikant samengesteld. De auteurs beschrijven de plaat waarmee ze naar het onbewoonde Rottumerplaat willen afreizen. The Beatles worden het vaakst genoemd, Frank Zappa is tweede. De ‘beslissende plaat’ brengt nogal wat auteurs tot nostalgische bespiegelingen, maar veel bijdragen vallen op door hartstocht: heftige voorkeur (Tom Barman die ‘iedere noot in de groeven braillegewijs kon oproepen’ over Sign O’ The Times van Prince) en diepe afkeur (Peter Buwalda die het debuut van Velvet Underground er wil begraven). Er volgen conceptuele verhandelingen, zoals een ‘ontmoeting’ tussen Elvis Costello, Bob Dylan en Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo) door Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes; een beschouwing van Lou Reeds Transformer als een hedendaagse versie van Ovidius’ Metamorfosen, met als conclusie dat Reed ‘nobrow’ is: ofwel highbrow en lowbrow tegelijk, door Pieter Steinz; een grappige bijdrage van Barry Hay, die begint met ‘Wha wha what’s going on’; en de ontboezeming van Saskia Noort dat ze als puber fantaseerde hoe Sting haar zou ontmaagden (plaat: Outlandos D’Amour). (HC)

Wahwah no. 10: ‘Groeten van Rottumerplaat’, uitgeverij Nieuw Amsterdam, €16,95

Michel Houellebecq als goeroe in roman

De Franse schrijver Michel Houellebecq zal dit najaar opduiken als romanpersonage, zo meldt Lire. Onder de naam Traum wordt hij het hoofdpersonage in de roman Arkansas van schrijver Pierre Mérot, die zal verschijnen bij uitgeverij Robert Laffont. Hij zal er in optreden als een soort goeroe, allicht met een knipoog naar Houellebecqs eigen roman La possibilité d’une île. Mérots werk toont enige verwantschap met dat van Houellebecq. Zeker in zijn roman Mammifères, waarmee hij in 2003 de Prix de Flore won, de prijs die in 1996 aan Houellebecq werd uitgereikt. Houellebecq zelf werkt intussen gestaag door aan de verfilming van La possibilité d’une île. (DL)

Lees de volledige berichten op: nrc.nl/boekenblog en papierenman.blogspot.com.

Met medewerking van Hester Carvalho, Dirk Leyman en Sebastiaan Kort