Birma gaat buitenlandse hulp toelaten

Birma zal zich niet langer verzetten tegen de komst van buitenlandse hulpverleners, drie weken nadat het land werd getroffen door de cycloon Nargis.

De leider van de Birmese junta, generaal Than Shwe, heeft dat vanochtend gezegd in een twee uur durend gesprek in de Birmese hoofdstad Naypyidaw met Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Ban zei dat „alle hulpverleners” zullen worden toegelaten. Maar onduidelijk is nog of ze een visum krijgen en of ze ook de getroffen Irrawaddy-delta in mogen. Toch spraken diplomaten van de VN van een doorbraak. Officieel zijn door het natuurgeweld circa 78.000 mensen omgekomen. 56.000 mensen worden nog vermist.

Aanvankelijk weigerde het Birmese bewind alle internationale hulp. Later werd die mondjesmaat toegestaan. Maar de distributie van hulpgoederen werd alleen door het eigen leger uitgevoerd. Er waren berichten dat het leger een deel van de hulpgoederen zelf hield of verving door binnenlandse hulp van slechte kwaliteit.

De VN hebben de afgelopen weken herhaaldelijk hun frustratie geuit over het gebrek aan samenwerking met de regering. Ban probeerde in contact te komen met het regime. Maar zijn pogingen om via een telefoongesprek met generaal Than Shwe op de hoogte te worden gebracht van de situatie in Birma mislukten. Veel slachtoffers in afgelegen gebieden hebben volgens het Internationale Rode Kruis nog steeds geen hulp gekregen. Volgens de VN hebben 2,5 miljoen mensen dringend behoefte aan schoon drinkwater, voedsel en onderdak. Veel lijken liggen nu al weken in rivieren en meren, waardoor de vrees voor de uitbraak van besmettelijke ziektes nog steeds heel groot blijft.

Gisteren arriveerde de VN-chef alsnog in Birma. Hij bracht een door de regering zorgvuldig geënsceneerd bezoek aan de Irrawaddy-delta en aan een kamp voor slachtoffers van de cycloon. Een VN-medewerker uit het gevolg van Ban, die anoniem wilde blijven, zei tegen een BBC-correspondent dat het ging om een door het regime opgezet ‘modelkamp’. De VN-man zei „zeer geschokt” te zijn door de verwoesting die hij had gezien. (AP, Reuters)

Een portret van Than Shwe op nrc.nl/birma