Akkoord coalitie over bewaren belgegevens

De onenigheid tussen de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie over het bewaren van gegevens over telefoongesprekken, sms-berichten en e-mails, is opgelost. De fracties kozen gisteren bij de stemming over het wetsvoorstel van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) voor een compromis van de ChristenUnie. Een meerderheid van de Kamer wil nu dat de beldata twaalf maanden worden bewaard.

Tijdens het Kamerdebat over het wetsvoorstel, vorige week woensdag, hield de PvdA vast aan een termijn van zes maanden, terwijl het CDA de termijn van achttien maanden van Hirsch Ballin steunde. Die standpunten waren dinsdag, toen de geplande stemming werd uitgesteld, nog ongewijzigd.

De bewaarplicht telecomgegevens vloeit voort uit een EU-besluit om terrorisme en zware criminaliteit Europees te bestrijden. Dit besluit, dat ruimte biedt voor een bewaartermijn van zes tot 24 maanden, moet door Nederland worden ingevoerd.

Tegenstanders van de bewaarplicht vinden dat de staat een te grote inbreuk pleegt op de privacy van burgers, maar voorstanders wijzen op de voordelen voor terrorisme- en criminaliteitsbestrijding. Groot-Brittannië, dat gebruikmaakte van onderzoek naar telefoonverkeer om de daders van de bomaanslagen in Londen op te pakken, was in de EU de grote voorstander van het besluit.

Gisteren besloot de Kamer ook dat de wet na drie jaar geëvalueerd moet worden. En voor het wijzigen van het soort gegevens dat onder de plicht valt, moet de minister toestemming vragen aan het parlement.

Of Hirsch Ballin van plan is de termijn daadwerkelijk te bekorten tot twaalf maanden, was gisteren nog onduidelijk. Vorige week ontraadde hij het amendement van de ChristenUnie. Op het ministerie van Justitie was gistermiddag niemand voor commentaar bereikbaar.

Lees een achtergrondartikel uit nrc.next over de bewaarplicht via nrcnext.nl/links