6 Dansen

Vooral rock-'n-roll en yé-yé

De Nieuwe Anita

Morgenavond, 20.00–03.00 uur. De Nieuwe Anita, Frederik Hendrikstraat 111, Amsterdam. Entree: 6 euro. www.denieuweanita.nl

Hoewel Franse muziek bij velen een instantvakantiegevoel oproept, komen Nederlanders niet veel verder dan Edith Piaf, Julien Clerc en... ‘dat ene hijgnummer’. Terwijl de Franse pop en rock van toen en nu ongelooflijk veel rijker zijn, volgens de organisatie van Oh la la-feesten. Tijdens de Tour de France-editie morgen dus geen clichémuziek, en ook geen bijbehorende gezapige types met alpinopet. Wel veel frisse twintigers en dertigers met minirokjes en bloesjes met ruches die hun heupen losgooien op tijdloze nummers.

De dj’s brengen een vrolijke mix van vooral rock-’n-roll en yé-yé uit de jaren 50 en 60, maar ook muziek uit alle decennia daarna. Allemaal dansbaar, uiteraard.

Zo zat tijdens de vorige editie niemand meer stil bij de remix van Serge Gainsbourgs Chez les yé-yé van Minimatic. En dat gold zowel voor het grote Franse als het Nederlandse publiek. Volgens Guuzbourg, dj op eerdere Oh la la-feesten, had dat slechts één reden: „Franse popmuziek is voor ons dan misschien niet altijd verstaanbaar, maar wel altijd onweerstaanbaar.”

Hoofdact is dj Thomas Bohnet, een Duitse francofiel die met zijn ‘Tour’ een reis maakt langs het hele Franse muzieklandschap. In de benedenzaal draait hij sixties icoon Françoise Hardy tot reggaester Tiken Jah Fakoly en alles ertussen in. Boven in de huiskamerlounge met retrobehang en schemerlampen kun je relaxen met easy listening en yé-yé (vooral bekend van die onschuldige meisjes met veel eyeliner in technicolor) of je overgeven aan l’amour (als weer zo’n fijn zuchtnummer voorbijkomt). En om het feest nét wat meer je ne sais quoi te geven is er exclusieve champagne, door de organisatie zelf uit Frankrijk geïmporteerd.

Allez, dansez !

    • Irene de Vette