Vredesakkoord in Swat-vallei

De Pakistaanse regering heeft een vredesovereenkomst gesloten met militanten in de Swat-vallei, waar sinds vorig jaar hevig gevochten wordt tussen het leger en volgelingen van de fundamentalistische geestelijke Mullah Fazlullah. Het is het eerste ondertekende akkoord sinds de twee maanden geleden aangetreden regering onder leiding van de Pakistaanse Volkspartij (PPP) aankondigde te willen onderhandelen met extremisten.

De Swat-vallei is een van de plaatsen in het noordwesten van Pakistan waarvan Islamabad vermoedt dat terroristen, onder wie de leiding van Al-Qaeda, er zich schuilhouden. De vallei ligt net buiten de autonome tribale regio’s, waar de meest gezochte Pakistaanse extremist, Baitullah Mehsud zich zou ophouden. Mehsud leidt de Beweging van Talibaan in Pakistan, een alliantie van militante groepen. De Pakistaanse regering en de CIA houden hem verantwoordelijk voor een reeks aanslagen, waaronder die op PPP-leider Benazir Bhutto.

Volgens het akkoord erkennen de militanten de autoriteit van de regering in de Swat-vallei, maken zij een einde aan de zelfmoordaanslagen, leveren zij buitenlandse extremisten uit en staan zij onderwijs voor meisjes toe. In ruil zal de regering een onbekend aantal gevangenen vrijlaten en gedeeltelijk toegeven aan Fazlullah’s eis dat de shari’a, het islamitisch recht, wordt ingevoerd in de vallei. Het leger zal zich geleidelijk terugtrekken.

In 2006 sloot president Pervez Musharraf een vredesakkoord met stamleiders in Zuid-Waziristan, dat al snel mislukte: de tribale regio werd de belangrijkste uitvalbasis van Talibaan voor aanvallen in Afghanistan. De Amerikanen, die de strijd tegen terreur in Pakistan met miljarden dollars steunen, zijn fel tegenstander van onderhandelingen.

Vandaag was er al onenigheid over de inhoud van het akkoord. Een woordvoerder van de opstandelingen zei dat zij de gewapende strijd staken in ruil voor „volledige invoering van de shari’a” en dat het succes afhangt van de manier waarop de regering die invoering uitwerkt. Volgens de regering is slechts afgesproken dat gewone rechters zullen samenwerken met shari’a-rechters.

Het is nog onbekend of Fazlullah, die militairen en stamleiders heeft laten ontvoeren en onthoofden, vervolgd wordt. (AP, AFP)