Vlaamse bussen tanken geen biodiesel meer

BRUSSEL, 22 mei. Streekbussen in Vlaanderen mogen niet langer op biodiesel rijden. Ze tanken per direct weer gewone diesel. Minister Kathleen Van Brempt (Verkeer) heeft dat besloten wegens de toenemende controverse over biobrandstoffen. Diesel van de ruim 2.600 Vlaamse streekbussen was gemengd met 3 procent olie van gewassen zoals koolzaad en palmen. Maar critici waarschuwen dat de teelt voor biodiesel geen CO2 bespaart en de honger in de wereld vergroot. ”Soms moet je durven toe te geven dat je misschien niet de juiste weg hebt bewandeld”, zei minister Van Brempt. Pas als zeker is dat biodiesel milieuvriendelijk is, mag streekbusbedrijf De Lijn weer biodiesel tanken. De minister roept de Europese Unie op die criteria uit te werken en een systeem van certificaten op poten te zetten.

Nieuwsthema biobrandstof op nrc.nl/biobrandstof