Veel theater op locatie op TF-1

In de juryselectie van het Theaterfestival TF-1 zijn dit jaar nauwelijks schouwburgvoorstellingen te zien, en opmerkelijk veel voorstellingen op locatie – buiten het theater. Het Amsterdamse festival laat jaarlijks in september de beste voorstellingen van het seizoen zien, geselecteerd door een vakjury. Gisteren maakte de jury, onder leiding van komiek Raoul Heertje, zijn top 11 bekend.

De jury koos voor klein theater dat de toneelwetten overboord zet, en doorgaans een opmerkelijke gimmick bevat: je kunt een auto winnen, je krijgt poffertjes, je krijgt een animatiefilm met vrijende Biedermeierbeeldjes te zien, of een topless meisje aan het kruis. Het werk van de grote regisseurs Johan Simons, Theu Boermans en Guy Cassiers ontbreekt. Van Ivo van Hove is wel Romeinse Tragedies geselecteerd, maar niet Angels in America, een alom bejubeld hoogtepunt van het seizoen.

De eenzijdige samenstelling betekent een breuk met de eerste twee jaar van TF-1, toen de selectie wel een afgewogen doorsnee vormde van de verschillende soorten theater. De selectie van dit jaar sluit wel aan bij die van de voorganger van TF-1: het Theaterfestival – één van de oorzaken dat dat festival ten onder is gegaan. De scherpe keuze betekent in ieder geval een flinke terugval in publiek, omdat je in kleine zalen en op locatie veel minder toeschouwers kunt ontvangen.

De jury selecteerde maar liefst vier voorstellingen op locatie: U bevindt zich hier (Dries Verhoeven) speelt in een zelf gebouwd, doolhof-achtig hotel, Haar leven haar doden (Veenfabriek) speelt in een Leidse V&D; Www.win-een-auto.com (Bad van Marie) speelt in een auto-showroom; en Meneer Porcelein (Studio Orka) in een tuin. Verder selecteerde de jury Kamp Jezus (Wunderbaum), Missie, (Koninklijke Vlaamse Schouwburg), Rococo (Hotel Modern), Laatste nachtmerrie (Laura van Dolron), Tourniquet (Abattoir Fermé) en Het geheven vingertje (Max).

TF-1 toont ook enkele genomineerden voor de Toneelpublieksprijs, doorgaans wél conventioneel repertoiretoneel.

Voor een toelichting van juryvoorzitter Raoul Heertje: www.tf-1.nl.

    • Wilfred Takken