Urinetests ongeschikt voor aantonen testosterondoping

rotterdam. Urinetests zijn in de huidige vorm ongeschikt om het gebruik van testosterondoping aan te tonen. Teveel mensen worden niet betrapt terwijl ze wel testosteron gebruiken. Dat komt doordat een tiende van de blanke mannen en de helft van de Aziaten een cruciaal gen mist. Dat gen codeert voor een enzym dat de stof maakt die in de test opgespoord wordt. Dit schrijven Zweedse onderzoekers in het juninummer van The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. De onderzoekers stellen voor een gentest aan de urinetest toe te voegen. Die voorkomt dat sporters ten onrechte positief bevonden worden. Maar de test kan er ook voor zorgen dat mensen zonder het gen op dopinggebruik betrapt worden. Of een atleet testosteron heeft gebruikt blijkt uit de hoeveelheid testosteron glucuronide (TG). Maar uit het Zweedse onderzoek blijkt dat ook genen van de sporter invloed hebben op de hoeveelheid TG in de urine.