Televisie Voorkeur

De vierdelige serie Het Blauwe Goud, die vanavond begint, geeft een indruk van de wereldwijde waterproblematiek, met beelden van acht Nederlandse ontwikkelingsprojecten voor schoon drinkwater, van Gambia en Cambodja en van Vietnam tot Nicaragua. In ieder deel een gesprek met prins Willem-Alexander, voorzitter van de VN-adviseursgroep voor water en sanitatie. Op de foto een Masaï-vrouw met plastic waterkruiken. Ned.1, 19.50-20.25u. Foto Marcel Quartel/NCRV. Quartel, Marcel

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de praktijken van drugsrunners in Limburg, waartoe in de regio werd rondgereden in een auto met buitenlands kenteken, vol met verborgen camera’s. Te zien is hoe de verslaggever kilo’s soft- en harddrugs kreeg aangeboden. Ned.1, 18.20-18.45u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor de finale van het omstreden programma De Gouden Kooi, met commentaar van producent John de Mol. Verder een reportage voor de ontworpen comfortabele, luxe varkensstal en een verslag van de tweede dag waarop de regering haar beleid verantwoordt. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

Knevel & Van den Brink. Gasten zijn (sport)presentator Humberto Tan en Willemijn Verloop, de oprichtster van War Child, een hulporganisatie voor kinderen in oorlogsgebieden. Ned.2, 22.55-23.50u.

Question time. Politiek discussieprogramma waarin het studiopubliek via David Dimbleby vragen stelt aan een panel, dat dit keer bestaat uit Labour-staatssecretaris Hazel Blears, ex-leider van de Conservatieven Francis Maude, liberaal politicus Simon Hughes, journalist Christina Odone en Tony Hall, directeur van het Royal Opera House. BBC 1, 23.35-0.35u.

documentaire

Andere tijden: Parijs ‘68. Geschiedenismagazine. Begin mei ’68 gaan studenten in Parijs de straat op om te protesteren tegen het ouderwetse onderwijssysteem. Het ontaardt in een ware veldslag. Een terugblik op de roerige dagen in Parijs met Nederlandse betrokkenen. Ned.2, 21.20-22.00u.

Holland Doc: De verhuizing, 15 jaar later. Toos, Wil en Romeo lijden aan schizofrenie en depressiviteit en worden als ongeneeslijk ziek beschouwd. Zij stonden centraal in de documentaire De verhuizing, die regisseur Jan Louter in 1992 over hen maakte. De drie stonden toen op het punt om vanuit de beslotenheid van een inrichting te verhuizen naar een ‘gewoon’ leven in het stadje Hellevoetsluis. Vijftien jaar later zoekt de regisseur Toos, Wil en Romeo opnieuw op. Ned.2, 22.50-0.13u.

film

Cinema.nl: Cannes 2008. Verslag van het 61ste filmfestival in Cannes met onder anderen Madonna over haar documentaire over aids-kinderen en een gesprek met actrice Kristin Scott Thomas. Ned.2, 23.55-0.25u.

informatief

Over vaders en zonen: Jan en Jesper Ykema. Zoektocht naar de gevoelige plekken in de relatie tussen vaders en zonen. Deze keer: Jan en Jesper Ykema. Schaatser Jan Ykema (45) raakt na zijn sportcarrière door een cocaïneverslaving in de goot. Inmiddels clean maakt Jan samen met zijn zoon de balans op. Ned.2, 20.55-21.25u.

Kassa 3. Consumentenprogramma voor jongeren, met onder meer: jongeren zijn slecht verzekerd. Verder een test van teenslippers, waarbij wordt gelet op comfort, stevigheid, gladheid, geluid en vormgeving; een onderzoek naar incidenten waarbij foute mannen buisjes met de drug GHB leeggieten in drankjes; online kopen in de Verenigde Staten en de miskoop van Katja Schuurman. Ned.3, 22.10-22.40u.

cultuur

De Canvascollectie. Tweede deel van een vijfdelige serie over de selectie van kunstwerken voor de tentoonstelling Canvascollectie in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Bezoek aan het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) in Gent en aan het Hasseltse kunstencentrum Z33 voor de laatste preselecties. Canvas, 21.10-22.05u.

The genius of photography: Right place, right time? Derde deel van een BBC-serie over de geschiedenis van de fotografie gaat over het werk van een aantal fotografen tijdens en kort naar de Tweede Wereldoorlog, zoals de Magnum-fotografen Philip Jones Griffiths en Susan Meiselas, soldaat-fotograaf Tony Vaccaro en Jon Snow. Canvas, 22.05-23.05u.

amusement

Voor alle fans: Songfestival. Speciaal programma ter gelegenheid van het Eurovisie Songfestival met verschillende bekende songfestivalliedjes van Nederlandse bodem, waaronder: Wat een geluk (Rudi Carrell); De Troubadour (Lenny Kuhr); Als het om de liefde gaat (Sandra & Andres); De oude muzikant (Ben Cramer); Ding-a-dong (Teach-In); De Mallemolen (Heddy Lester) Ik hou van jou (Maribelle) Shangri-la (Gerard Joling) en Vrede (Ruth Jacott). Ned.1, 20.30-21.00u.

Halve finale Eurovisie Songfestival. Rechtstreeks verslag van de tweede halve finale van het liedjesfestijn uit de Beogradska Arena in Belgrado, gepresenteerd door Jovana Jankovic en Zeljko Joksimovic. Cornald Maas verzorgt het Nederlandse commentaar. Ned.1, 21.00-23.10u.

Finale Gouden Kooi. In de laatste uitzending van de realityserie vanavond wordt duidelijk welke ‘champagnehufter’ er vandoor gaat met het geld en de villa. RTL 5, 21.30-22.30u.

sport

NOS Sportjournaal. Onder meer aandacht voor wielrennen: Giro d'Italia, de 12de etappe, van Forli naar Capri. Verder hHockey: de Champions Trophy (vrouwen), Argentinië - Nederland. Basketbal: de play-offs tussen Amsterdam en Den Bosch. Ned.3, 22.30-23.00u.