Sterrenmachine van Hollywood hapert

Onlangs voorspelde het Amerikaanse weekblad Newsweek het einde van de filmster, zo ergens halverwege deze eeuw. De sterrenmachine van Hollywood hapert al, schreef Newsweek, de tijd is voorbij dat een grote naam een garantie was voor volle zalen. Op het filmfestival van Berlijn in januari werden de filmsterren al overschaduwd door The Rolling Stones, Neil Young en Patti Smith met hun muziekfilms.

In Cannes hangt het er nog om, maar dat is vooral te danken aan de cast van de vierde Indiana Jones-film van Steven Spielberg. Als Harrison Ford en Cate Blanchett er niet waren geweest, was Diego Maradona de grootste ster van het festival geweest.

Eergisteren flitsten honderden fototoestellen langs de trap van het festivalpaleis: ‘Pluisje’ op de rode loper. De Argentijnse megaster luisterde de première op van de documentaire die de gevierde Servische regisseur Emir Kusturica over hem maakte.

Het is in Cannes een komen en gaan van wereldsterren, die beroemd zijn om een heleboel dingen maar niet door film. De omstreden bokser Mike Tyson was er voor de film die regisseur James Toback, een intieme bekende, over ‘Iron Mike’ maakte. Rapper P. Diddy waarde door de viplounge. Zanger Bono van U2 verscheen voor de camera’s aan de zijde van juryvoorzitter Sean Penn.

En vandaag zal het festival in het teken staan van Madonna, die haar zelfgeschreven, ingesproken en geproduceerde documentaire I am Because We Are presenteert. De regie is van Nathan Rissman, in het dagelijks leven Madonna’s tuinman. De film gaat over weeskinderen in Malawi, die hun ouders verloren aan aids. Twee jaar geleden adopteerde Madonna een jongetje uit Malawi.

Lees meer over Cannes op nrc.nl/cannes

    • Peter de Bruijn