Stapelwolken

De zon speelt al enkele dagen een hoofdrol. Dat is te danken aan een uitloper van een hogedrukgebied boven de Noordelijke IJszee. Bovendien voert een matige oostelijke wind warme lucht aan vanuit centraal-Europa. Dat zorgt voor hoge temperaturen. De kans op de warmste meimaand sinds 1901 wordt daardoor steeds groter.

De stapelwolken die vandaag zijn ontstaan groeien in de loop van de avond uit tot een wolkendek. Hierdoor koelt het vooral in het zuiden minder af, tot 11 graden. In het noorden is het helder en 8 graden.

Morgen is er ook bewolking in het zuiden van het land, maar tussendoor zijn er enkele zonnige perioden. In het noorden zijn er alleen wat stapelwolkjes en daardoor is het weer er zonniger. De temperatuur stijgt, tot plaatselijk 23 graden.

Door een aantrekkende matige noordoosten wind is het op de Wadden iets koeler, tot 17 graden.

Vanaf zaterdag zorgt een lagedrukgebied op de oceaan ten westen van Portugal voor storingen. Dit betekent regen. Zaterdag blijft het nog droog, maar zondag gaat het in het grootste deel van Nederland regenen. De temperaturen blijven aan de hoge kant.