Sta op en wandel

Zoals Prinsjesdag het huwelijksfeest van CDA en PvdA was, zo was Verantwoordingsdag, gisteren (‘ Woensdag gehaktdag’ ), hun vroeg ingetreden seven year itch, waar de echtscheiding al door de luiken loert.

De naarste jeuk heeft Piet Hein Donner (Sociale Zaken, CDA). Zijn ministerie faalde in de missie om kansloos werkzoekenden, zoals jonggehandicapten en langdurig werklozen, aan het werk te krijgen. Verantwoordingsdag begon voor Donner met een spoeddebat dat nog ingewikkelder was dan een partijtje Mahjong: de Wajong-regeling voor jonggehandicapten.

Donner dacht dit probleem wel even op te lossen door te korten op de uitkeringen. Die Wajongers, zegt hij in feite, die zitten alleen maar met hun luie reet in hun rolstoelen. Voor zo’n standpunt krijg je alleen bij Rita Verdonk krediet. Zij vond de korting zelfs niet ver genoeg gaan, betoogde ze dinsdag al tijdens het Vragenuur. De rode krukken bungelden aan haar armen, om eraan te herinneren dat zij deze zelf ook wist af te werpen.

Donner wilde pas later naar het „zittende bestand” kijken. „We moeten niet proberen alle problemen in één dag op te lossen. De Schepper had er zes nodig.” Het kalme optimisme van de calvinist. Ooit komt de Verlosser wel weer terug. En Hij zal roepen: zittend bestand, sta op en wandel!

De prikkel om Wajongers aan het werk te krijgen moet je echter aan twee partijen uitdelen: aan de jonggehandicapten, maar zeker ook aan de werkgevers. Beloon bedrijven die Wajongers in dienst nemen, verwijder de bureaucratische drempel hiervoor, enzovoorts. Misschien zal blijken dat jonggehandicapten dan helemaal geen financiële stimulans meer nodig hebben.

Het moet van twee kanten komen, zoals in een huwelijk. Dat de PvdA naar de pers is gestapt om luid tegen Donners gelekte voorstel te protesteren, bewijst dat het niet gelukt is zo’n relatief marginaal akkefietje tussen de lakens af te handelen. PvdA-voorzitter Mariëtte Hamer is als de partner die ruzies publiekelijk in restaurants begint uit te vechten.

Dat belooft weinig goeds. Voorspelling: nog vóór komende Prinsjesdag slapen ze apart. Het huwelijk haalt het einde van deze kabinetsperiode niet.

Christiaan Weijts

    • Christiaan Weijts