Spiegeleierenplein onhandig voor markt

Rotterdam. Het enorme kunstwerk van Henk Hofstra, bestaande uit acht spiegeleieren op het Leeuwarder Zaailandplein, staat de kermis en de markt in de weg. Het werk, dat 6 mei dit jaar onthuld werd, meet maar liefst 40.000 vierkante meter en bestaat grotendeels uit witgeschilderde vlakken. Maar twee driedimensionale objecten, een gele dooier met een doorsnee van 2,30 meter en een beeldengroep zijn voor het gebruik van het plein onhandig gepositioneerd. Die moeten worden verplaatst meldde de gemeente Leeuwarden gisteren. Het 100.000 euro kostende kunstwerk is van tijdelijke aard en zal blijven tot januari 2009. Dan wordt het plein voor 120 miljoen euro verbouwd. Hofstra schilderde in april vorig jaar een straat in Drachten blauw om de heimwee naar de verdwenen gracht te symboliseren.