SHO, neem stelling tegen junta Birma

Terwijl de generaals van het getroffen land goede sier maken door hier en daar een handje rijst te strooien, wachten tienduizenden kinderen in Birma op de genadeklap. Schrijnender kan de tegenstelling tussen leven en dood niet zijn. En ondertussen verbazen de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in Nederland zich dat hun inzamelingsactie niet aanslaat.

Illustraties Merlijn Draisma Draisma, Merlijn

De verwoestende cycloon in Birma eist steeds meer slachtoffers, zonder dat de machthebbers zich daarvan iets aantrekken. Tot grote frustratie van de internationale gemeenschap, die staat te trappelen bij de Birmese grens om in actie te komen. Zelfs VN-baas Ban Ki-moon valt steeds meer uit zijn rol van keurige diplomaat. Maar de junta trekt zich er niets van aan, en pikt de schaars ingevoerde goederen in voor eigen gebruik.

Ondertussen blijven de SHO de Nederlandse bevolking via televisiespotjes halsstarrig oproepen geld te storten. Zonder ook maar een woord vuil te maken aan de botte houding van het regime. Natuurlijk omdat zij ”niet aan politiek doen”. Maar de SHO moeten wel beseffen dat Nederlanders gul, maar niet gek zijn; wij gaan natuurlijk niet de bankrekening van een stelletje tuig spekken. Hulp verlenen is meer dan een zakje rijst bij de grens afleveren en vervolgens de andere kant opkijken. Het is ook stelling durven nemen tegen dictators en deze aanspreken op hun schandalige gedrag. Alleen al daarvoor zou ik graag een bijdrage storten op giro 555.

    • Marcel de Korte Utrecht