Saakasjvili eist in Georgië zege op

Volgens voorlopige uitslagen heeft de regeringspartij van president Michail Saakasjvili een grote meerderheid van stemmen veroverd in de Georgische parlementsverkiezingen van gisteren. Saakasjvili heeft inmiddels de overwinning opgeëist.

Getelde stemmen van 554 van de 3.500 stembureaus wijzen uit dat Saakasjvili’s Verenigde Nationale Beweging 62 procent van de kiezersgunst heeft behaald, aldus de Centrale Kiescommissie. De grootste oppositiepartij, het blok Verenigde Oppositie van Levan Gatsjetsjiladze, zou slechts 14 procent van de stemmen hebben behaald. De uitslag wordt door de oppositiepartijen betwist.

In november vorig jaar kwam het tot ernstige ongeregeldheden tussen regering en oppositie. Waarnemers vrezen een nieuwe gewelddadige confrontatie.

De verkiezingen worden als een test gezien voor de toewijding van Saakasjvili aan de democratie. Ze zijn daardoor cruciaal voor het streven van de president om zijn land lid te maken van de NAVO.

De voorlopige resultaten zijn min of meer in overeenstemming met eerder gehouden peilingen. Saakasjvili’s tegenstanders beschuldigen de autoriteiten echter van fraude en kiezersintimidatie.

Vooral op het platteland zou grootschalige stembusfraude zijn gepleegd.

Oppositieleider Gatsjetsjiladze heeft opgeroepen tot massaal protest. Gisteravond gaven ongeveer 4.000 demonstranten gehoor aan zijn oproep.

Volgens de oppositieleiders zou de Verenigde Oppositie op kop liggen met meer dan 40 procent van de stemmen, terwijl de regeringspartij maar 32 procent zou hebben behaald.