Rijk worden? Wees geen vrouw en neem de tijd

Met een feestje aan de Amsterdamse Prinsengracht lanceerde zakenblad Quote (6,50 euro) gistermiddag het juninummer, met daarin de nieuwste lijst met de rijkste zakenlui onder de veertig. Vroeger heette die lijst de Quote 500 Junior – een beetje raar voor een top-100. Nu heet de ranglijst „100 % selfmade”, want, zegt Quote-hoofdredacteur Sjoerd van Stokkum: „Iedereen die ook maar een cent van pappie heeft gekregen, is eruit geknikkerd. Nu is de lijst eerlijker en staan er leukere namen in.” De belangrijkste conclusies op een rij.

De inkomensverdeling is scheef. Op één staat de 36-jarige kredietbemiddelaar Maasbert Schouten, oprichter en directeur van Afab Financiële Diensten Holding. Quote schat zijn vermogen op 334 miljoen euro. Daarmee vergeleken krijg je bijna medelijden met de twaalf arme sloebers die met snippers van 5 miljoen euro onderaan de lijst bungelen. Inderdaad, de inkomensverdeling van de top-100 blijkt ronduit scheef. De rijkste 1 procent (Schouten, dus) heeft bijna 20 procent van het opgetelde vermogen in handen. Een beetje herverdeling zou terecht zijn. Schouten lijkt daar wel voor te porren: „Geld zegt mij niet zoveel”, aldus de man van 334 miljoen.

Vrouwen laten het afweten. Vijf vrouwen staan in de top-100. Drie daarvan zijn (of waren) topmodel, en daarmee nauwelijks ‘ondernemer’ te noemen. Ze zijn (of waren) gewoon bloedmooi. De vierde is een dieetgoeroe en de vijfde staat in de top-10. Samen met haar man, dat dan weer wel.

De lijst is blank. Nederland mag volgens sommige politici ten onder gaan aan islamisering, ons ondernemersland allerminst. Er staat geen enkele Marokkaan of Turk in de top-100. Wel zijn er een handjevol zwarten, maar ook hier rijst de vraag: zijn basketballers en honkballers wel ondernemers? Verder is de lijst oer-Hollands, met namen als De Koning, Veenhuizen, Bakker en Bontekoe. Rita zal Trots zijn.

Internet is een goudmijn. Vastgoed doet het goed, de effectenhandel ook, maar vooral het grote aantal internetondernemers in de top-100 valt op. Koen Kam werd rijk met Hyves, Paulo Taylor de Carvalho met eBuddy, Marc van der Chijs met videosite Tudou.com, en Nick Stals met hotelspecials.nl. De jongste internetmagnaat is Ben Woldring (23). Hij is één van die sloebers met slechts 5 miljoen op zijn rekening.

Eenvoud loont. Rijk is rijk, maar je miljoenen verdienen met aandelen of vastgoed is ook een tikje doorsnee. Neem dan liever de nummer tien op de lijst, Antonio Perra. Deze uitvinder sprokkelde naar schatting 28 miljoen euro bijeen met zoiets eenvoudigs en platvloers als een hersluitbaar frisdrankblikje. Het kan platvloerser. Een andere vondst van hem is een poepluier die niet gaat stinken, „hoe vol ook”.

Dertigers zijn rijker. Officieel gaat deze lijst over rijke ondernemers onder de veertig, maar tieners ontbreken geheel, en er staan slechts tien twintigers bij. De gemiddelde leeftijd van de top-10 ligt zelfs boven de 37 jaar. Uiteindelijk is rijk worden dus vooral een kwestie van geduld.

Ingmar Vriesema

    • Ingmar Vriesema