Plan gratis musea voor kinderen lijkt van de baan

Amsterdam. Het plan van minister Ronald Plasterk (Cultuur) om alle Nederlandse musea gratis te maken voor kinderen lijkt van de baan. Volgens de Nederlandse Museumvereniging is de 5,4 miljoen euro die de minister daarvoor beschikbaar stelt niet voldoende om misgelopen entreekosten te compenseren. Uit een berekening van de Stichting Economisch Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat minstens 9 miljoen euro nodig is. Plasterk stelde daarop voor om alleen de 19 rijksmusea gratis open te stellen voor kinderen. Maar dat zou volgens Siebe Weide, directeur van de Museumvereniging, schadelijk zijn voor de ruim vierhonderd overige musea. D66 stelde dinsdag in de Kamer voor de beslissing uit te stellen tot september, als de uitslag van een nieuw onderzoek naar de specifieke kosten verwacht wordt. Plasterk heeft dit aanbod afgeslagen. ”Onbegrijpelijk dat hij nu al opgeeft”, vindt Weide, ”terwijl het onderzoek nog loopt.”