Opnieuw inval bij Britse BP in Rusland

Rotterdam. Agenten van de Russische geheime dienst FSB hebben dinsdag een inval gedaan in de kantoren van het Britse energieconcern BP in Moskou. Het is de tweede inval in twee maanden bij het bedrijf. De agenten zouden op zoek geweest zijn naar documenten met informatie over Gazprom, het Russische staatsgasbedrijf. BP heeft in Rusland te maken met zware druk die door de internationale zakenwereld wordt gezien als een manier om BP te dwingen aandelen te verkopen aan Russische staatsenergiebedrijven. Nadat het Russische ministerie van Natuurlijke Grondstoffen had geklaagd over milieuovertredingen door BP en had gedreigd met scherpe sancties, verkocht het bedrijf begin vorig jaar zijn volledige belang (62,9 procent) in het gigantische Kovitka-gasveld, ten westen van het Siberische Baikalmeer.