op nrcnext.nl

Vandaag in de weblogs

De hel breekt los

Vanuit Turkije zijn Marjolein en Julie Iran binnengefietst. Na alle gastvrijheid waarmee ze steeds overal onthaald werden, wacht ze in een klein dorpje voorbij Tabriz een onaangename verrassing. „De vrouwen van het dorp beginnen tegen elkaar te schreeuwen. Een wat oudere vrouw komt binnen en slaat met een soort zweep om haar heen om zo de ongewenste dorpelingen naar buiten te jagen. De vrouwen snauwen naar ons in onverstaanbaar Farsi en lachen smakelijk om ons. Het huilen staat ons nader dan het lachen.”

Lees verder via nrcnext.nl/fietsenpeking

Geweld tegen Roma in Italië

De georganiseerde misdaad in Napels zit achter het opgelaaide geweld tegen Roma-zigeuners in Italië, schrijft Juurd Eijsvogel op zijn Wereldblog. Hij citeert de Britse journalist Misha Glenny die in zijn column in The Guardian stelt dat dat de Roma de prijs betalen voor de falende strijd tegen georganiseerde misdaad van de Italiaanse overheid. Glenny publiceerde onlangs McMaffia, „een fascinerend boek over de georganiseerde misdaad in deze tijd van globalisering”.

Lees een interview met Glenny via nrc.nl/wereld