Onderhandelingen Europese Unie en Turkije uitgebreid

rotterdam. De Europese Unie zal binnenkort de toetredingsonderhandelingen met Turkije starten over de hoofdstukken vennootschapsrecht en intellectueel eigendomsrecht. Dat zei de Sloveense staatssecretaris Janez Lenarcic gisteren in het Europees Parlement tijdens de behandeling van het voortgangsrapport van de Nederlandse Europarlementariër Ria Oomen (CDA) over Turkije. Dat rapport werd door een meerderheid in het parlement aangenomen. Oomen zei met haar rapport ruimte te willen geven voor dialoog tussen Europa en Turkije. Zij riep Turkije nogmaals op voort te maken met het doorvoeren van de nodige hervormingen. De toetredingsonderhandelingen met Ankara startten eind 2005. Acht belangrijke hoofdstukken zijn daarna eenzijdig door de Unie gesloten omdat Turkije weigert havens en vliegvelden open te stellen voor schepen en vliegtuigen uit Cyprus. De onderhandelingen vormen geen garantie tot toetreding.