Nijmegen wint van Bangkok

Ook de ene deelnemer uit Guatemala is gearriveerd en heeft zijn fiets in elkaar gezet, luidt het laatste nieuws bij de start van de wereldkampioenschappen wielrennen voor studenten, vanaf vandaag vier dagen lang in Nijmegen. „Alle continenten doen mee”, zegt persvoorlichter Heleen Moes. „Japan, Canada, Zuid-Afrika, Australië. Ongeveer 300 deelnemers uit 24 landen. Zes fulltimers zijn al twee jaar bezig met de organisatie. Er zijn veertig commissieleden en vanaf vandaag 500 vrijwilligers. Van mensen die de dranghekken neerzetten tot degenen die de lunch verzorgen. Dit is voor Nijmegen echt een groot evenement.”

Waarom heeft de vijfde editie van de WK wielrennen voor studenten in Nijmegen plaats? „We hadden concurrentie van Praag en Bangkok”, zegt Moes. „De FISU [internationale federatie voor studentensport, red.] heeft vooral voor ons gekozen omdat hier de hele organisatie door studenten wordt gedaan, en niet zoals meestal door rijke zakenmensen.” Ook de goede resultaten van Nederland bij het vorige WK, twee jaar geleden in het Belgische Herentals, hielpen bij de toewijzing van het evenement aan Nijmegen. „Op vijf onderdelen won Nederland vier keer goud, twee keer zilver en een keer brons. Toen is het idee ontstaan om het nu een keer in Nederland te houden.”

De Nederlandse amateurrenners Malaya van Ruitenbeek en Ivo Kusters, verdedigen in Nijmegen hun wereldtitels. „In het verleden deden ook toppers als Jeannie Longo, Vjatsjeslav Ekimov en Jevgeni Berzin mee.” Vandaag staat het mountainbike op het programma, morgen tijdrijden, zaterdag de mountainbikemarathon en zondag de wegwedstrijd.