ManUnited wint in Britse clash

Doelman Edwin van der Sar bezorgde gisteren zijn club de zege in de Champions League.

Hij stopte in de finale de beslissende strafschop.

Chelsea-middenvelder Frank Lampard schiet op de lat boven United-doelman Edwin van der Sar. Foto AFP Chelsea's English midfielder Frank Lampard (2R) hits the cross bar during the final of the UEFA Champions League football match against Manchester United at the Luzhniki stadium in Moscow on May 21, 2008. AFP PHOTO / Franck Fife AFP

Strafschoppen moesten gisteravond in Moskou de beslissing brengen in de finale van de Champions League tussen Manchester United en Chelsea. Manchester United toonde zich het meest bedreven en mocht als beloning de meest begeerde trofee in het Europese clubvoetbal in ontvangst nemen. Edwin van der Sar stopte de beslissende strafschop van Nicolas Anelka.

De confrontatie tussen de beste voetbalteams van Engeland was er een zoals vooral Britten die waarderen. Regen, een hels tempo, ongekende inzet, meedogenloze tackles en zelfs vechtpartijen, maar ook spel waar de liefhebber van technisch voetbal en onvoorspelbare acties van geniet. Een duel tussen de club van een van de rijkste mannen van Europa, de Rus Roman Abramovitsj, en de club met de grootste aanhang in de wereld. Chelsea, het door Abramovitsj bijeengekochte team, versus Manchester United, waarvan de Amerikaan Malcolm Glazer de meeste aandelen bezit. Grootkapitaal tegen grootkapitaal, voetbal van hoog niveau tegen voetbal van hoog niveau.

Spelers als Cristiano Ronaldo, Carlos Tevez en Wayne Rooney aan de ene kant, en Michael Ballack, Didier Drogba, John Terry en Frank Lampard aan de andere kant. Wie zou de clash ten overstaan van 40.000 dolle Engelsen in Moskou winnen? Na 90 minuten was het 1-1. Een verlenging was noodzakelijk. En uiteindelijk zelfs strafschoppen. Manchester United was de gelukkigste, voor de derde maal won de club de Europese beker voor landskampioenen, dankzij Edwin van der Sar.

De verwachtingen waren hoog. Vooral van Cristiano Ronaldo werd veel verwacht. Inderdaad liet de Portugees vaak zijn uitzonderlijke kwaliteiten zien. Zijn directe tegenstander, Michael Essien, werd al meteen onthaald op passeeracties waar hij nog hoofdpijn van heeft. De 23-jarige jongen van Madeira heeft meer in huis dan artistiek voetenwerk. Zo bleek in de 26ste minuut. Hij kopte de bal uit een voorzet van Wes Brown haarfijn in de hoek en gaf Manchester United een verdiende voorsprong: 1-0. Het was zijn achtste goal in de Champions League en zijn 42ste van het seizoen.

Ronaldo was de man van de eerste helft. Zoals hij de Chelsea-defensie eruit sprintte na een pass over 60 meter van Rooney en toen Tevez bediende, was van grote schoonheid. Chelsea-doelman Petr Cech redde fraai, maar fraaier was de wijze waarop hij het schot uit de rebound van Carrick keerde. Maar dan die strafschop na de verlenging. Hij miste, door zenuwen – ook dat vraagt om kwaliteit.

Fraai doelmanswerk leverde ook de doelman van Manchester United, Edwin van der Sar. Kort na de openingsgoal sloeg hij in een reflex de bal uit het doel die door zijn eigen verdediger Rio Ferdinand na een duw van Chelsea-speler Ballack was ingekopt.

United speelde zoals verwacht mocht worden van de favoriet, superieur. Het was vanaf het begin een echte Britse confrontatie, waarin spelers zich in fysieke zin allerminst onbetuigd lieten. Chelsea-spits Drogba had na een botsing met Demanja Vidic het bloed in zijn mond en Paul Scholes liep in een duel met Claude Makélélé een bloedneus op. Ronaldo moest het ontgelden, na een zware overtreding van Essien volgde een harde schop van Ricardo Carvalho.

Maar Chelsea kan ook voetballen. Na de achterstand kwam de Londense ploeg van de Israëlische trainer Avram Grant in de wedstrijd. Dat resulteerde in de fortuinlijke gelijkmaker. Een schot van Essien werd van richting veranderd, waardoor Lampard Chelsea naar 1-1 kon schieten.

Op het vers gelegde natuurgras van het Loezjniki-stadion bleken de spelers goed uit de voeten te kunnen. Het veld was glad, maar toch beter bespeelbaar dan het kunstgras waarop het Engelse nationale team (met Ferdinand, Lampard en Joe Cole) in oktober door Rusland werd verslagen.

Het duel tussen de op een na rijkste club (United, budget 315 miljoen euro) van Europa en op drie na rijkste club (Chelsea, budget 283 miljoen euro) was vinnig maar ook van hoog niveau. Alex Ferguson, de coach van Manchester, protesteerde in de rust bij arbiter Lubos Michel over de wijze waarop Ronaldo werd aangepakt. De Schot is een winnaar. In 1983 won hij met Aberdeen de Europa Cup voor bekerwinnaars en in 1999 met United de Champions League.

De scheidsrechter had moeite met de beladen sfeer. Het tempo was hoog en de tackles waren ruw. Chelsea sloeg op hol, toonde dat het zeker ook over kwaliteit beschikt, waardoor United het moeilijk kreeg. Ballack nam Chelsea bij de hand. Drogba schoot op de paal. In de verlenging schoot Lampard op de lat. Daarna kreeg Drogba nog een rode kaart.

    • Guus van Holland