Maatregelen tegen vuilnis en illegalen

De nieuwe Italiaanse regering heeft gisteren harde maatregelen aangekondigd, tegen illegale immigranten en om de vuilniscrisis in Napels op te lossen. Zij besloot besloot daartoe tijdens speciaal beraad in Napels.

Premier Berlusconi zei na afloop dat de maatregelen tegen illegale immigranten zijn bedoeld om de gevoelens van onveiligheid onder de bevolking weg te nemen. Zijn regering wil op illegale immigratie een celstraf tot vier jaar zetten. Ook wil ze het mogelijk maken dat illegalen die een misdrijf plegen straffen krijgen die een derde hoger zijn dan voor Italianen die hetzelfde vergrijp begaan.

Verder wil de regering dat buitenlanders die meer dan twee jaar celstraf krijgen uitgezet mogen worden en dat huiseigenaren die zwart kamers verhuren aan illegalen, hun percelen kwijtraken. Ten slotte zouden immigranten die opteren voor gezinshereniging een DNA-test moeten ondergaan.

De centrum-rechtse coalitie rekent op steun voor deze aanpak. In het parlement heeft zij na de winst van half april een ruime meerderheid. De oppositie reageerde terughoudend. Volgens Antonio di Pietro van ‘Italië van de Waarden’ gaat het deels om symboolpolitiek, omdat het onmogelijk is alle 700.000 illegalen op te sluiten.

Di Pietro vraagt zich af wat het lot zal zijn van de 300.000 illegale migrantenvrouwen die op kinderen passen en ouderen helpen. De linkse krant Il Manifesto noemt het tot achttien maanden opsluiten in centra van illegalen „in strijd met de grondwet”.

De afvalcrisis in Napels wil de nieuwe regering te lijf met gescheiden afvalverwerking, meer vuilverbrandingsinstallaties, vijf nieuwe stortplaatsen, voorlichting op scholen en een speciale staatssecretaris, rechtstreeks onder Berlusconi, die de aanpak moet gaan coördineren.

„Napels moet weer de stad van de bloemen worden in plaats van die van de vuilnis”, aldus de premier. De crisis schaadt volgens hem niet alleen de havenstad, maar het imago van heel Italië.

Berlusconi waarschuwde actievoerders die stortplaatsten blokkeren: „De vuilnisbelten worden gebieden van nationaal belang die onder bescherming van het leger staan. Wie er de publieke orde verstoort kan rekenen op een gevangenisstraf.”