Knaagdier was toch niet zo fors als koe

Rotterdam, 22 mei. Wetenschappers die begin dit jaar publiceerden over een knaagdier ter grootte van een koe dat circa drie miljoen jaar geleden leefde in Uruguay, hebben zich misschien vergist. De auteurs schatten het gewicht van Josephoartigasia monesi op meer dan duizend kilogram, een recordgrootte voor een knaagdier. Deze krant meldde het nieuws op 17 januari. Maar Virginie Millien van McGill University in Montreal houdt het in een kritische reactie in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B dat ook de vondst publiceerde, op een ondergrens van 350 kilogram. Volgens Millien is de omvang van het fossiele dier overschat op basis van zijn langgerekte schedel. Zij baseerde zich op de grootte van een rij tanden en komt veel lager uit. In een weerwoord houdt onderzoeker Ernesto Blanco voet bij stuk. De onzekerheidsmarges bieden volgens hem ruimte voor een gewicht van duizend kilogram.