Kabinet vaag, Nederland klaagt

Het is niet duidelijk wat de doelen van het kabinet-Balkenende IV zijn, hoe het kabinet ze wil bereiken en hoeveel dat kost. Daarom kan het parlement zijn controlerende taak niet goed uitvoeren. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een onderzoek naar het kabinetsprogramma ‘Samen werken, samen leven’, dat gisteren is uitgebracht op ‘Verantwoordingsdag’.

De Rekenkamer heeft ook kritiek op de manier waarop het kabinet zijn plannen verkoopt. Volgens Collegelid De Jong is „de hoeveelheid retoriek waarmee het kabinetsbeleid wordt verkocht” niet in overeenstemming met de resultaten.

Op Verantwoordingsdag, altijd de derde woensdag in mei, legt het kabinet verantwoording af over het beleid van afgelopen jaar. Gisteren stuurde premier Balkenende zijn Verantwoordingsbrief naar de Tweede Kamer. De Rekenkamer publiceerde haar eigen studie naar het beleid.

Als voorbeeld voor de ondoorzichtigheid van het beleid noemde de Rekenkamer de millenniumdoelen van de VN, die minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) heeft overgenomen. „Zegt hij de gezondheid van moeders te willen verbeteren, dan is onduidelijk waarom en hoe hij dat wil bereiken.”

Premier Balkenende somde in zijn Verantwoordingsbrief concrete investeringen op, zoals honderden miljoenen voor filebestrijding en openbaar vervoer en daling van de werkloosheid. De premier erkende dat de aanpak van de probleemwijken en de inburgering vertraging oploopt.

Voor het kabinetsbeleid bestaat weinig waardering. Op vragen hierover zei Balkenende dat hij niks heeft met „cynisme en klagerigheid”. Nederland heeft een te negatief zelfbeeld, vindt hij.

De oppositie reageert kritisch op de brief. VVD-leider Rutte signaleert een „totaal gebrek aan politiek leiderschap”, ambtelijke chaos en verdeeldheid in het kabinet. SP-leider Marijnissen vindt de jaarverslagen van de ministeries „propaganda”.

Lees meer op nrc.nl/verantwoordingsdag