Kabinet moet van CDA resultaten laten zien

Minister van Financiën Wouter Bos begroet oppositieleider Jan Marijnissen (SP) voor aanvang van het ‘verantwoordingsdebat’. Rechts Ewout Irrgang (SP) Foto Roel Rozenburg Den Haag : 22.5.2008 Tweede Kamer, verantwoordingsdebat, Marijnissen en minister Bos bij aanvang debat. © foto Roel Rozenburg
Minister van Financiën Wouter Bos begroet oppositieleider Jan Marijnissen (SP) voor aanvang van het ‘verantwoordingsdebat’. Rechts Ewout Irrgang (SP) Foto Roel Rozenburg Den Haag : 22.5.2008 Tweede Kamer, verantwoordingsdebat, Marijnissen en minister Bos bij aanvang debat. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Het kabinet moet de resultaten van het beleid snel zichtbaar maken. Dan zullen burgers weer meer vertrouwen krijgen in de regering van CDA, PvdA en ChristenUnie.

Dat zei CDA-fractieleider Pieter van Geel vanmorgen in de Tweede Kamer aan het begin van het zogeheten verantwoordingsdebat, dat jaarlijks in mei wordt gevoerd over wat het kabinet in het voorgaande jaar heeft bereikt.

De oppositie hield Van Geel voor dat de bevolking een historisch laag vertrouwen heeft in dit kabinet. Van Geel: „Ik ben niet van het soort dat we het allemaal nog een keer moeten uitleggen, maar dat we de resultaten zichtbaar moeten maken. Dan zal er ook bij de burger een positief gevoel ontstaan.”

Premier Balkenende, die later aan het woord zou komen, zei gisteren tijdens een persconferentie dat Nederland een te negatief zelfbeeld heeft. Ook Van Geel beklemtoonde dat Nederland er economisch goed voorstaat. Hij prees het kabinet voor het solide financieel beleid. Hierover kwam hij in aanvaring met VVD-fractieleider Mark Rutte, die zei dat het kabinet „zijn kop in het zand” voor de kredietcrisis „die als een wervelstorm op ons” afkomt. Volgens Van Geel is de VVD afgestapt van een solide begrotingsbeleid door te pleiten voor lastenverlichting.

SP-leider Jan Marijnissen en Rutte verweten Balkenende gebrek aan leiderschap te tonen. Marijnissen: „Bij de presentatie van het regeerakkoord was ik gematigd positief. Maar het zoet is nooit gekomen. Het cynisme op de werkvloer neemt hand over hand toe. U toont inzicht noch leiderschap.”

Marijnissen pleitte er tijdens het debat vergeefs voor Verantwoordingsdag af te schaffen. „We hebben dit een aantal jaren geleden bedacht, maar het was niks en het wordt niks.” Marijnissen riep de Kamer op meer eigen onderzoek te doen op belangrijke thema’s. Het debat duurt naar verwachting tot in de avonduren.