Israël belooft concessies aan Syrië

Israël is bereid „serieuze concessies” te doen in ruil voor vrede met buurland Syrië. Dat heeft premier Ehud Olmert gisteravond op een bijeenkomst in Tel Aviv gezegd.

Volgens Olmert „is het altijd beter te praten dan te schieten”, maar hij wilde niet zeggen of hij bereid is de bezette Hoogvlakte van Golan terug te geven aan Syrië.

Gisteren werd bekend dat Israël met Syrië onderhandelt over een vredesverdrag. Turkije, dat met beide landen goede betrekkingen heeft, speelt hierbij de rol van intermediair. Syrië verkondigde vorige maand al dat deze contacten bestaan. Syrië eist teruggave van de Golan, die Israël in 1967 bezette. Israël eist onder meer dat Syrië het bondgenootschap met Iran opgeeft en Hezbollah in Libanon en Hamas niet langer steunt.

De reacties in binnen- en buitenland zijn opmerkelijk lauw. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice zei alleen dat onderhandelingen met Palestijnse strijdende partijen „het dichtst nabij” zijn. Dit werd algemeen in Israël uitgelegd als een afkeuring van de gesprekken met Syrië, waarmee de VS een vijandige verhouding hebben.

Parlementariër Shelly Yakimovich van de Arbeidspartij, een coalitiegenoot van Olmerts Kadima, zei dat de premier de aandacht probeert af te leiden van zijn eigen problemen. Tegen Olmert stapelen zich aanwijzingen op dat hij zich eind jaren negentig liet betalen in ruil voor politieke gunsten. Binnenkort zal het Openbaar Ministerie bekendmaken of Olmert in verband met het aannemen van smeergeld zal worden vervolgd. De premier heeft gezegd af te treden als dat ook gebeurt. Volgens de linkse partij Meretz, die altijd voor vredesonderhandelingen is, heeft Olmert „nu niet het morele recht” te gaan praten over vrede. De rechtse Likudpartij, die het in peilingen goed doet, heeft Olmert al gewaarschuwd dat teruggave van land in ruil voor vrede onaanvaardbaar is en tot een motie van wantrouwen zal leiden.

Syrië eist dat de bestandslijn van 1967 weer de grens wordt. Dat zou betekenen dat het Meer van Tiberias, een belangrijke drinkwatervoorziening, weer aan Syrië zal grenzen. Bovendien zullen enkele tienduizenden kolonisten op de hoogvlakte hun huizen moeten verlaten. Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een verklaring gezegd te hopen dat het Israël deze keer menens is. Eerdere gesprekken met Syrië liepen in 2000 mis, omdat de partijen het oneens bleven over de Golan. De landen voerden de afgelopen zestig jaar drie oorlogen. De laatste was de oorlog van 1973.