Internet Weblog van de dag

Regenachtig Parijs. Foto AFP Picture taken 10 December 2007 shows the Eiffel Tower under the rain, in Paris. AFP PHOTO JOEL SAGET AFP

Parijs in de regen. Irene de Groot uit Tilburg stelt op het weblog Filmvragen de volgende vraag:

„De film die ik zoek zag ik ongeveer twintig jaar geleden op televisie, zou heel graag de titel weten: vrouw ontmoet in trein voorbije liefde van lang geleden, wil hem niet vertellen dat zij een kind van hem heeft, man weet van niks maar ontdekt op het laatste nippertje (hoe, dat weet ik niet meer), net voordat hij de trein uitstapt, dat er een kind is, ik dacht via een naam, (vrouw heeft kind naar hem vernoemd), vervolgens gebeurt er van alles maar vooral het einde herinner ik me heel goed: Parijs, terrasje, regen, vrouw zit met kind, kind ziet man, mama wie is die meneer, nou ja een prachtig happy end, geen topfilm uit de hoogste regionen maar buitengewoon romantisch en voor mij, letterlijk dus, onvergetelijk. Als u zou weten welke film ik bedoel ben ik u zeer dankbaar.”

Filmkenner Hans Beerekamp antwoordt: „De hier beschreven scène in de trein komt me vaag bekend voor. Het probleem met mijn filmgeheugen is dat ik plots en verhalen altijd het eerst vergeet. Het langst blijven afzonderlijke momenten hangen, zoals een verregend terrasje in Parijs. Daarbij dient zich een andere complicatie aan, namelijk dat individuele kijkers ook zeer verschillende momenten uitkiezen om voor eeuwig in eigen hoofd op te slaan.”

Lees verder en stel zelf een vraag op nrc.nl/filmvragen