Herziening gevraagd in zaak-Sweeney

De in 2001 voor moord door brandstichting veroordeelde zakenman Kevin Sweeney heeft de Hoge Raad gisteren verzocht zijn zaak te herzien. Nieuw onderzoek zou brandstichting uitsluiten.

De zaak, uit 1995, is omstreden, omdat deskundigen elkaar in de rechtszaak en erna hebben tegengesproken over de mogelijke oorzaak van de brand.

De vrouw van Kevin Sweeney, Suzanne Davies, kwam in de nacht van 17 juli 1995 om bij een brand in hun nieuwe huis in het Brabantse dorp Steensel. Sweeney reed die nacht van dat huis naar hun kinderen die in hun oude woning bij Brussel verbleven. Het Openbaar Ministerie ging uit van drie scenario’s: een ongeluk, zelfmoord of brandstichting.

In eerste instantie werd Sweeney in 1996 door de rechter vrijgesproken van brandstichting. Maar het OM bracht in hoger beroep nieuw onderzoek in: een door TNO uitgevoerde reconstructie van de brand. In dat onderzoek worden zelfmoord en een ongeluk door roken in bed zo goed als uitgesloten. Sweeney werd, vooral op basis van dat onderzoek, veroordeeld tot dertien jaar celstraf.

Op persoonlijke titel diende Sweeney gisteren een herzieningsverzoek in. Hij voegde er een rapport van branddeskundige Fred Vos bij, dat een nieuwe kijk op de zaak moet geven. Dit brandtechnisch onderzoek acht een brand die is aangestoken door terpentine, zoals TNO beweert, uitgesloten. Bovendien, meldt Vos, is uit de Schipholbrand gebleken dat een brand wel degelijk kan ontstaan na roken in bed.

Sweeney’s advocaat Geert-Jan Knoops dient half juni een uitgebreider herzieningsverzoek, waaraan het onderzoeksrapport over de Schipholbrand van Pieter van Vollenhoven zal worden toegevoegd. Ook zijn er medici die verklaren dat het slachtoffer door andere oorzaken dan brandstichting overleden zou kunnen zijn.

Rechters pleitten er deze week voor het makkelijker te maken afgesloten rechtszaken te herzien als nieuw wetenschappelijk inzicht aannemelijk maakt dat een veroordeling onjuist zou kunnen zijn. Op kosten van de overheid moet een veroordeelde dan nieuw onderzoek kunnen laten doen, liet de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, Erik van den Emster, weten bij de presentatie van het jaarverslag van de raad.

Lees het herzieningsverzoek en het brandrapport via nrc.nl/binnenland

    • Esther Rosenberg
    • Jannetje Koelewijn