Gsm mag in pakketje naar Cuba

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren aangekondigd dat het legaal wordt om mobieltjes naar Cuba te sturen. Veel Cubanen in de VS sturen pakketjes naar familie op het eiland, maar gsm’s mochten daar niet in. Bush heft deze sanctie nu op in reactie op het recente besluit van de Cubaanse president Raúl Castro om de verkoop vrij te geven van luxeartikelen, waaronder gsm’s.

Bush had gisteren kritiek op deze en andere „zogenaamde hervormingen” door Raúl. „Nu de Cubanen vertrouwd worden met mobiele telefoons, zouden ze ook vrij moeten kunnen spreken in het openbaar. Nu ze binnen twee jaar broodroosters mogen kopen, zouden ze zich ook niet langer zorgen moeten maken of ze vandaag brood kunnen kopen.”

Ook stelde hij dat de meeste Cubanen met een maandsalaris van 12 euro, zich geen gsm van 80 euro kunnen veroorloven. „Het is een wrede grap ten koste van een volk dat al lang lijdt.”

Toch stonden er de afgelopen weken in Havana lange rijen Cubanen die een gsm wilden kopen, veelal met door hun Amerikaanse familie opgestuurd geld. Zulke geldzendingen zijn onder Bush beperkt tot 1.200 dollar per jaar. Sommigen vinden dat die sanctie beter kan verdwijnen. „Met alle respect voor Bush, maar telefoons kan je niet eten”, aldus Pepe Hernández van de ballingenclub CANF in de Washington Post.