Gentest legt kans op huidkanker bloot

rotterdam. Het IJslandse genetica-bedrijf deCODE biedt binnenkort een gentest voor huidkanker aan. Mensen die de test doen, krijgen te horen of ze een verhoogde kans op de kwaadaardige huidkanker melanoom of op het goedaardiger basale celcarcinoom hebben. Dat kondigde het bedrijf deze week aan na eerdere online-publicaties in het Britse tijdschrift Nature Genetics. DeCODE heeft de stambomen en het erfelijk materiaal van vrijwel alle IJslanders als `werkmateriaal` om genen voor belangrijke ziekten te vinden. Het ontwikkelt vervolgens medicijnen en genetische tests. In de artikelen in Nature Genetics laten de onderzoekers zien hoe een aantal veel voorkomende variaties van steeds één base in drie genen de kans op huidkanker vergroot. Zulke varianten heten single nuclear polymorphisms (SNP`s). Deze zijn ook vaak de oorzaak van veranderingen van oog-, haar- en huidskleur. De elf SNP`s in drie verschillende genen die de onderzoekers nu beschrijven, verhogen de kans op huidkanker meestal met zo`n 10 tot 80 procent.