Fortis zet Delta Lloyd aan de kant na integratie ABN

Weer is er roering in de verzekeringsmarkt. Delta Lloyd wil een miljard voor het opzeggen van de joint venture met ABN Amro. Maar of het dit ook krijgt?

Het dertigjarige contract heeft maar vijf jaar standgehouden. De overname van ABN Amro heeft ook voor verzekeraar Delta Lloyd vervelende gevolgen: de samenwerking op het gebied van verzekeringen tussen de twee instellingen is opgezegd door Fortis, de nieuwe eigenaar van ABN Amro Nederland.

Dat de Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar de joint venture zou beëindigen, was verwacht. Een dag nadat zij dit deed blijkt al dat er ruzie is over de prijs. Delta Lloyd wil meer hebben dan Fortis wil betalen, zo blijkt. En wat gaat Delta Lloyd doen met het miljard die het hoopt te ontvangen?

Dat Fortis geen Delta Lloyd-producten wil verkopen in de door het bedrijf opgekochte ABN Amro-filialen is wel logisch. Fortis is zelf een grote verzekeraar en wil via de ABN Amro-kantoren zijn eigen producten verkopen. Als de samenwerking tussen Delta Lloyd en ABN Amro intact was gelaten had Fortis dit niet kunnen doen omdat het samenwerkingscontract in exclusiviteit voorziet. Aangezien het verkopen van verzekeringen via bankkantoren een segment in de markt is waar het marktaandeel stijgt wilde het concern dit niet laten lopen.

Bij de financiële rationale achter de beslissing zijn wel wat vraagtekens te plaatsen. Delta Lloyd wil een miljard euro voor zijn belang van 51 procent in de joint venture. Een groot bedrag. Zeker voor een bedrijf dat het moeilijk heeft met de internationale kredietcrisis. Fortis zag de winst in het eerste kwartaal fors dalen, vooral als gevolg van de crisis. Overigens heeft Fortis vanmorgen opnieuw bevestigd dat de overname van delen van ABN Amro eind 2010 1,3 miljard euro aan synergievoordelen zullen opleveren. De daaraan gerelateerde kosten komen uit op 1,5 miljard euro. Fortis had de besparingen in september 2007 al aangekondigd. De totale kostenbesparingen zullen naar verwachting 1,1 miljard euro bedragen.

Dat Fortis de gevraagde miljard euro overmaakt aan Delta Lloyd staat overigens niet vast. Volgens Delta Lloyd is er in het contract uit 2003 een formule opgenomen op basis waarvan de waarde van het op te kopen deel wordt bepaald. Al bij het opstellen van dit contract werd de mogelijkheid opengelaten dat een van beide partijen in andere handen zou vallen en dat een van beide daarom van de samenwerking af zou willen. Volgens Delta Lloyd berekent deze formule de overnameprijs op basis van de waarde van de joint venture en deels als vergoeding voor het opzeggen van het contract.

Fortis wil geen commentaar geven op de financiële afwikkeling, maar bronnen nabij het concern zeggen dat Fortis eerder denkt aan de helft van het door Delta Lloyd genoemde bedrag. De twee hebben nog enkele maanden om tot een vergelijk te komen.

Het verbreken van de samenwerking is een volgende stap in de consolidatie van de verzekeringsmarkt. Die is al enige tijd bezig en zal nog wel even doorgaan. Zo kocht SNS Reaal de Nederlandse activiteiten van Axa en Zwitserleven. Momenteel zijn Nationale-Nederlanden en Achmea marktleiders, Fortis versterkt met de transactie zijn derde plek en Delta Lloyd is de nummer vier.

Bij Delta Lloyd overheerst spijt. „De joint venture is succesvol en we hadden die graag willen voortzetten”, zei een woordvoerder. Delta Lloyd ziet met het wegvallen van de samenwerking 13 procent aan premie-inkomsten verdwijnen. Dit hoopt men op te vangen door meer contracten af te sluiten in de markt voor bedrijfspensioenregelingen en wellicht door een nieuwe samenwerking aan te gaan met een andere – buitenlandse – partner. „We sluiten niets uit”, zei de woordvoerder.

    • Heleen de Graaf