Europese Beweging herrijst uit de as met een gigafeest

Eddy Schuyer , voorzitter van de EBN. Foto Hans Kouwenhoven Dhr. Schuyer D66 Eerste Kamer Kouwenhoven, Hans

Europa viert feest. Dit keer is de aanleiding de zestigste verjaardag van een grootschalige conferentie in Den Haag. Onder leiding van de toenmalige Britse premier Winston Churchill kwamen 750 prominente Europeanen uit 26 landen bijeen om zich te buigen over manieren van samenwerking. Onder hen heren als Konrad Adenauer (werd bondskanselier West-Duitsland), Altiero Spinelli (Italiaans voorvechter Europees federalisme) en Albert Coppé (latere premier België).

De bijeenkomst, die werd gehouden van 7 tot en met 11 mei 1948, wordt nu beschouwd als de eerste bouwsteen van de huidige EU. De Europese Beweging Nederland (EBN) organiseert het tweedaagse feest, morgen en zaterdag, met toespraken en workshops, maar ook een dans- en zeilfestijn.

Voorzitter Eddy Schuyer, de EBN bestaat nog steeds?

„De afgelopen anderhalf jaar hebben we een zieltogend bestaan geleid. Nadat Atzo Nicolaï (de toenmalige staatssecretaris voor Europese zaken, red.) de subsidie stopzette, moesten we ons personeel ontslaan en het kantoor sluiten. We hebben daarna een paar activiteiten voor de leden georganiseerd. We hadden niet meer de middelen om ons zichtbaar te maken voor de media en het grote publiek. De fase van saneren ligt nu achter ons. We kunnen ons nu richten op de toekomst.”

Nicolaï vond uw beweging maar een verzameling ingeslapen grijze mannen die vooral het pro-Europese geluid verkondigde.

„Daar had hij ook een punt. Na het nee na het referendum over de Europese Grondwet vond Nicolaï dat we ook ruimte moesten bieden aan eurosceptici, terwijl wij van nature pro-Europeanen bundelden. Die overgang verliep erg traag. We hebben onze statuten gewijzigd. Federalisme beschouwen we nu als een van de meerdere mogelijkheden in Europa.”

En nu stromen nieuwe, jonge leden en masse toe?

„Het verjongingsproces valt niet mee. We moeten onze activiteiten meer op jongeren afstemmen, een andere toon aanslaan. We hebben duizend leden en nog enkele tientallen bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben zich bij ons aangesloten. Met dit congres hopen we weer aan de weg te timmeren, dat nieuwe jonge leden zich aansluiten bij ons. De nieuwe aanwas begint zich te melden, maar het loopt niet in honderdtallen. De historische ontwikkeling van de Unie spreekt jongeren niet aan. Vrede en veiligheid zien ze als vanzelfsprekend, die spreken meer mijn generatie aan. We moeten dus het accent verleggen om meer aandacht te krijgen.”

Het zit u ook niet mee. Vind maar politici van naam en faam die Europa aan de man willen brengen.

„Na het referendum zijn we in Nederland in een negatieve spiraal beland, maar we zien de laatste tijd positieve ontwikkelingen. De Tweede Kamer heeft meer aandacht voor Europese thema’s. Maar wat daar ontbreekt is een plenair debat over Europa. En politieke leiders met gezag die opkomen voor Europa. Er zijn zeer weinig politieke leiders die Europa als een fact of life zien. Ook dat is een kwestie van tijd.”

    • Ahmet Olgun