Europa eens over start van overleg met Rusland

De landen van de Europese Unie zijn het gisteren eens geworden over de voorwaarden waaronder onderhandelingen met Rusland over een nieuw samenwerkingsakkoord kunnen worden gestart.

Het is de bedoeling dat in de nieuwe overeenkomst de economische, politieke en culturele relaties tussen de EU en Rusland beter worden geregeld. Ongeveer 30 procent van het gas dat Europa gebruikt komt uit Rusland.

Op de maandelijkse vergadering van EU-ministers van Buitenlandse Zaken, komende maandag in Brussel, zal de tekst formeel worden goedgekeurd. De onderhandelingen zouden dan eind juni kunnen beginnen, op de halfjaarlijkse top tussen Rusland en de EU, dit keer in Siberië. Daar zal de nieuwe Russische president Medvedev voor het eerst bij zijn.

Gisteren namen diplomaten in Brussel de laatste hindernissen, van de zijde van Litouwen, tegen de onderhandelingen weg. In bijlages bij de tekst over de aanstaande onderhandelingen zal onder meer komen te staan dat de EU met Rusland zal praten over conflicten – in Georgië en Moldavië – waar Rusland bij betrokken is. Ook de zaak van de moord op de vroegere KGB-agent Aleksandr Litvinenko, in 2006 in Londen, wordt in zo’n bijlage genoemd.

Slovenië, nu voorzitter van de EU, had de onderhandelingen al vóór die top willen laten beginnen, maar het verzet van Litouwen maakte dat onmogelijk. Andere EU-lidstaten hebben daarna grote druk uitgeoefend op Litouwen om toch akkoord te gaan. Eerder had ook Polen de onderhandelingen met Rusland tegengehouden, als reactie op het Russische verbod op de invoer van Pools vlees, in 2005.

Diplomaten in Brussel gaan er van uit dat de onderhandelingen met Rusland minstens een jaar zullen duren. Daarna zullen zowel Rusland als de 27 EU-lidstaten het samenwerkingsverdrag moeten ratificeren voordat het in werking kan treden.