EU verruimt gesprekken met Turkije

De Europese Unie breidt de toetredingsonderhandelingen met Turkije uit. Dat heeft de Sloveense staatssecretaris Lenarcic (Europese zaken) gisteren in het Europees Parlement in Straatsburg gezegd.

De onderhandelingen, over de hoofdstukken vennootschapsrecht en intellectueel eigendomsrecht, zullen nog voor het einde van volgende maand starten, zei Lenarcic tijdens de behandeling van het jaarlijkse voortgangsrapport van rapporteur Ria Oomen (CDA) over Turkije.

Sinds de start van de toetredingsonderhandelingen met Ankara eind 2005 heeft de Unie acht belangrijke hoofdstukken van de 35 gesloten uit onvrede over Turkije’s houding. Zolang Turkije weigert (lucht)havens open te stellen voor vliegtuigen en schepen uit EU-lidstaat Cyprus, blijven deze dossiers ook gesloten.

Het rapport van Oomen werd door een meerderheid aangenomen. Oomen zei met haar rapport ruimte te willen geven voor dialoog tussen Europa en Turkije. Het rapport is ook een signaal aan Ankara. Oomen riep Turkije op om voort te maken met het doorvoeren van de verruiming van vrijheden als die van meningsuiting en godsdienst. „De rechtsstaat moet worden verankerd in de Turkse maatschappij.”

Europees Commissaris Olli Rehn (Uitbreiding) zei in het Europees Parlement dat de hervormingen „essentieel” zijn wil Turkije voldoen aan de voorwaarden voor een mogelijke toetreding tot de EU. „Het buitensporige geweld dat de Turkse politie gebruikte tegen demonstranten op 1 mei, maakt duidelijk dat Turkije de rechten van de burgers beter moet waarborgen.” Rehn zei te hopen dat Ankara laat zien dat het menens is met de democratisering. „Verdere hervormingen in Turkije zullen de toetredingshandelingen nieuw leven inblazen.” Rehn uitte zijn zorgen over de wens van de Turkse justitie om de AK-partij van premier Erdogan te willen verbieden, omdat de partij een bedreiging zou vormen voor het seculiere karakter van Turkije.

De Europarlementariërs spraken hun steun uit voor collega Lagendijk (GroenLinks), die onder vuur ligt van de Turkse sociaal-democratische partij CHP. Lagendijk had kritiek geuit op de partij, waarna de CHP zijn ontslag eiste als voorzitter van de Turkije-delegatie in het Europarlement. „Een aanval op hem is een aanval op ons allen”, zei de Britse liberaal Duff.