Drie maanden geëist tegen Staal

Voor het Gerechtshof te Den Haag is gisteren tegen de kunstenaar Jonas Staal drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar geëist, wegens bedreiging van de politicus Geert Wilders.

Staal, die eerder voor de Rotterdamse rechtbank voor hetzelfde feit was vrijgesproken, woonde de hoger beroepszaak niet zelf bij, evenmin als zijn advocaat, P.Plasman. Zij verlieten de rechtszaal nadat gebleken was dat het hof geen gehoor wilde geven aan het verlangen van zowel de advocaat-generaal als de verdediging, in de rechtszaal Wilders te horen over de vraag, waarom de politicus naar aanleiding van een aantal kunstwerken uit 2005 aangifte heeft gedaan wegens bedreiging.

Staal, die de zitting zelf als een ‘happening/performance’ wenste te beschouwen, was van zins geweest ter zitting een lange voordracht te houden Die is dus niet doorgegaan. De uitspraak is bepaald op 4 juni. Staal heeft aangekondigd ook die zitting niet bij te zullen wonen. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie is het het OM er vooral om te doen, aan het hof een principe-uitspraak te ontlokken.