Dopingaffaire treft Spaanse hockeysters

Een dopingaffaire heeft de deelname van de Spaanse hockeysters aan de Olympische Spelen in gevaar gebracht. Tijdens het kwalificatietoernooi in Bakoe vorige maand zijn twee speelsters betrapt op het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen.

Spanje won met 3-2 van gastland Azerbajdzjan en plaatste zich daarmee voor de Spelen. „De internationale hockeyfederatie FIH heeft ons op de hoogte gebracht van de positieve gevallen”, bevestigde bondsvoorzitter Marti Colomer gisteren . „Het zou gaan om een sterk stimulerend middel, amfetamine of iets dergelijks.”

Volgens de Spaanse hockeybond moet dit onderdeel zijn geweest van een grootschaliger sabotageactie tijdens het toernooi. Het team en de technische staf klaagden bij terugkeer uitgebreid over de slechte organisatie en de vreemde gang van zaken. Zo werden vier speelsters onwel nadat ze in het hotel gas dat was ontsnapt uit de airconditioning hadden ingeademd. Een aantal werd uit de slaap gehouden door telefoonbombardementen op de kamer. Ook werden enkele hockeysters ziek na het drinken van water dat de organisatoren hadden klaargezet bij de wedstrijden.

De regels van de FIH schrijven diskwalificatie voor als meer dan één speler van een team wordt betrapt op doping. In dat geval zou Azerbajdzjan naar Peking mogen. „Dat zou het slechtst denkbare scenario zijn”, zei Colomer. „We hopen dat de FIH beseft dat onze meiden het slachtoffer zijn van sabotage. We zijn er honderd procent zeker van dat ze hier niets mee van doen hebben. De twee zijn erin geluisd. Er is ook geen enkele reden voor verdenking. Hockey is een amateursport. Het is toch onvoorstelbaar dat je je met doping inlaat in een olympisch jaar?”

Bondscoach Pablo Usoz sloot zich bij dat verhaal aan. „Bakoe was verschrikkelijk. Ze hebben alles gedaan om ons van ons stuk te brengen. Dat is niet gelukt. Dit is kennelijk de ultieme poging ten koste van ons naar de Spelen te gaan.” (ANP)